Původní originální vlak, zapsaný v České knize rekordů, má na 45 vagonech naloženo 322 autíček a měří 20,82 cm. Jeho tvůrce Emil Urbánek z Moravské Nové Vsi na Hodonínsku ho však na výstavě ještě o dva vagony prodloužil.

„Naskočilo to tedy o dalších 86 centimetrů a čtrnáct autíček. Je v tom dvanáct let poctivé práce, protože jsem s tím začal v roce 2000. Já přitom žádný velký fanda do vagónků nejsem, ale chtěl jsem někam dát nasbíraná autíčka,“ upřesnil pro Blesk.cz železničář Urbánek.

Autovlak se při otevření výstavy v brněnském Technickém muzeu líbil i čtyřletému Samovi.
Autor: Ondřej Požár

Podle něj jsou na vlaku všechny typy škodovek od stodvacítek přes dodávky Škoda 1203 až po nejnovější superby a citigo. Modely jsou z produkce české firmy Abrex, která na výstavě představuje i další autíčka včetně veterána. Návštěvníci je uvidí až do 17.června.

Kdy a za kolik na rekordní autovlak

Výstava Modelový vlak je v Technickém muzeu v Brně otevřena od 27.března do 17.června.  Otevřena je denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Základní vstupné 100 Kč a zlevněné vstupné 50 korun platí pro celé muzeum. Rodinné vstupné pro 1 dospělého a dvě děti je 150 korun, pro 2 dospělé s třemi dětmi pak 260 korun. Volný vstup mají děti do 6 let.

Fotogalerie
5 fotografií