Základem je korpus

Základem věnce je samožejmě korpus. Ten může být vyroben z různých materiálů - mimo jiné z polystyrenu, slámy nebo větviček. Materiál volíme s ohledem na to, jak by náš věnec měl vypadat. Polystyrenový korpus se hodí pro věnec tvořený převážně ze zapíchaných slaměnek nebo statice, na věnec ze slámy či větviček se naopak lépe připevňuje chvojí nebo větší sušené květiny. Pro náš věnec použijeme korpus slámový - jednak je ekologický a až doslouží, bezezbytku se rozloží, jednak se nám do něj nebude při upevňování materiálu zařezávat drátek. Korpus pro dušičkový věnec pořídíme v zahradnictví, květinářství nebo zahradnickém centru, vyrobit si ho samozřejmě můžeme i sami.

Jehličí, nebo listy?

Při výběru ozdobného materiálu se fantazii meze nekladou, nejdůležitější je samozřejmě trvanlivost. Vhodné jsou proto například větvičky jedle bělokoré nebo stříbrného smrku, túje či cypřiše. Z listnatých dřevin se hodí stálezelené buxus, mahonie nebo cesmína. 

Experimentujte s květy a plody

Barevné detaily potom vytvoříme ze zmíněných slaměnek, statice, zlatobílu, sušených bodláků šípků, hlohu či jeřabin, mechu, šišek nebo okrasných travin. Vždy bychom měli použít materiál podobného barevného ladění. Slaměnky můžeme sami vypěstovat nebo pořídít na stejných místech, jako korpus, ostatní materiál najdeme většinou na zahradě nebo v přírodě. 

Začínáme zdobit

V momentě, kdy máme nashromážděno vše, co na věnec chceme umístit, můžeme se pustit do výzdoby. Prvním krokem bude připevnění čerstvých jedlových větviček na slámový korpus. K tomu použijeme tenký drátek se zelenou bužírkou, větvičky klademe přes sebe tak, aby byl drátek vždy překryt další vrstvou jehličí. Pokud chceme mezi větvičky vložit sušené květy, bubule, nebo traviny, svážeme je drátkem do tenkých dlouhých snopečků, které v pravidelných intervalech umisťujeme na korpus. Věnec můžeme zpestřit i dubovými větvičkami nebo listy. Můžeme si vybrat, zda vytvoříme věnec uhlazený, na němž jsou větvičky umístěny pokud možno rovnoběžně a těsně přiléhají ke korpusu, nebo věnec "rozpustilý", do nějž zakomponujeme velké množství různých materiálů, větvičky různě dlouhé a různě pokroucené.

Pokud chceme z květů, bobulí nebo šišek vytvořit složitejší kompozice, například růžici, kterou umístíme na pohledovou stranu věnce, bude se nám hodit tavicí pistole. Roztavenou hmotu z pistole nanášíme na stonky květin nebo šišky a ty vkládáme mezi větvičky na věnci. Znovu připomínáme, že jednotlivé prvky by spolu měly barevně komunikovat.

Můžete být pyšní

V momentě, kdy je věnec hotový, umístěte ho na chladné, vlhké místo a co nejrychleji dopravte na hřbitov. Pokud si dáte záležet, jistě si užijete zaslouženou radost při pohledu na váš originální věnec mezi spoustou nudných, jednotvárných a nevkusných ozdob.

Fotogalerie
5 fotografií