Každý z nás jistě najde ve své domácnosti alespoň jeden stříbrný předmět. Může se jednat o šperky, nádobí, bytové doplňky, pudřenky nebo tabatěrky. Pro všechny stříbrné předměty je typické, že postupem času ztrácejí svůj lesk. Je to způsobeno reakcí stříbra s látkami ve svém okolí, především sirovodíkem. Ten, pokud přijde do kontaktu se stříbrem, vytváří na jeho povrchu šedo-černý povlak sulfidu stříbrného. Další látkou, která má podobné účinky, je chlor.

Broušení a leštění

Existuje několik způsobů, jak se povlaku zbavit. Do první skupiny řadíme všechny formy obrušování. Při nich je odstraněna svrchní vrstva předmětu a obnaženo čisté stříbro. Použít můžeme kartáček nebo hadřík a nejrůznější čistící prostředky na barevné kovy. Existují speciální čistící pasty nebo roztoky, které pořídíte v drogerii nebo klenotnictví. Vyzkoušet můžete i obyčejné mýdlo. Experimentovat s čističi na nádobí nedoporučujeme, často se jedná o agresivní látky, které mohou stav stříbra dále zhoršit. To samé platí pro tvrdý kartáček - stříbro je spíše měkký kov a jakýkoliv brusný materiál v něm může zanechat rýhy. Ideálně se proto doporučuje čištění pomocí měkkého hadříku a speciálního čistícího přípravku. Upozorňujeme, že všechny formy obrušování mají za následek úbytek hmotnosti čištěného předmětu a tím pádem i jeho znehodnocení.

Vyzkoušejte ultrazvuk

Stříbro je možné čistit také pomocí ultrazvuku. Můžete si vybrat, zda zaplatíte odborníkovi (nejčastěji tyto služby poskytují klenotnictví), anebo budete investovat do nákupu vlastní čističky. Záleží hlavně na tom, kolik stříbrných předmětů máte a jak intenzivně je používáte. Ceny čističek se pohybují od 500 do 5000 korun. Čištění ultrazvukovou metodou  je ve srovnání s obrušováním ohleduplnější, není však příliš trvanlivé.

Nejlepší je soda a alobal!

Velmi osvědčený postup, který navíc téměř nic nestojí, je takzvané alobalové čistění. Budete potřebovat pouze plastovou nebo skleněnou misku, trochu soli, sáček jedlé sody a konev vroucí vody. Misku vysteleme alobalem, nalijeme vodu a do ní přidáme špetku soli a jedlou sodu. Nakonec vložímeme šperk, kus nádobí nebo třeba starožitný svícen, který jsme předtím pečlivě zbavili všech nečistot a opláchli v mýdlové vodě. Elektrochemická reakce rozloží sulfid (síra se naváže na hliník) a štříbro se vyčistí. Navíc nehrozí žádné mechanické poškození ani ztráta hmotnosti.

Na internetových diskusích narazíte na celou řadu dalších nápadů a rad, jak stříbro vyčistit. Doporučujeme však spíše řídit se osvědčenými postupy, případně svěřit práci odborníkovi.

Fotogalerie
2 fotografie