Rostou ve zpustlých zahradách a především podél silnic, obsypané každým rokem hojností plodů, jež září od svítivě žluté přes ípadě jsorůžovou až po tmavě červenou či fialovou barvu. Řeč je o mirabelkách nebo také lidově špendlících. Ovšem pozor, název špendlík je v pomologické terminologii vyhrazený pro trochu jiný druh slivoně. V tomto případě to tedy jsou skutečně mirabelky!
Jsou o trochu drobnější než mirabelky šlechtěné, pěstované v zahradách, a hlavně nejdou od pecky. Což je nevýhoda, která není při zpracování plodů do podoby džemu či rosolu podstatná. Vyplatí se ovšem vědět, že takový mirabelkový džem je náramná dobrota, která zastoupí i ten meruňkový. Navrch je výchozí surovina zadarmo a jsou jí v tuto dobu k dispozici spousty! A co je vůbec nejdůležitější: Tento fajnový kořeněný džem najde uplatnění i při plnění dortů a rozmanitých zákusků, jež u nás s oblibou peče a zdobí nejedna domácí cukrářka…
Recept na kořeněný mirabelkový džem:
1 kg mirabelek (špendlíky), 5 hřebíčků, kousek skořice, 1 lžička kyseliny citronové, voda dle potřeby, krupicový cukr dle potřeby, 1 vanilkový cukr, 1 pektogel, kousek čerstvého zázvoru, 50 ml tuzemáku
Jak na to krok za krokem:
Dobře vyzrálé mirabelky opláchněte, přidejte k nim ve velkém kastrolu hřebíček, skořici, kyselinu citrónovou a zalijte vše vodou, aby ovoce bylo ponořené. Obsah hrnce přiveďte k varu a ovoce rozvařte za občasného promíchání na kaši (cca 30 minut).
Horkou měl s peckami propasírujte přes hrubý cedník, pyré odvažte, vraťte do kastrolu a přidejte do něj stejné váhové množství cukru (1:1). Opět vše přiveďte k varu, ale hmotu provařte spíše jen krátce krátce. Než ji odstavíte, smíchejte v malé misce pektogel s trochou cukru včetně vanilkového, vmíchejte vše do ovocného základu a proveďte na chladném talířku želírovací test.
Kápnete-li na něj trochu a hmota se přestane po chvilce roztékat, je džem hotový. Vmíchejte pak do něj jemně strouhaný závor, tuzemák a horký plňte do vypařených sklenic, jež zavíčkujete. Sterilujte je při 80 °C asi 20 minut.
Zdroj: Knihovnička Recepty 08/2013