Lassie: Měla dva dvojníky

V roce 1943, kdy do kin vešel film Lassie se vrací, byla dlouhosrstá kolie fenoménem. Stejně jako v devadesátých letech seriál. Na roli fenky Lassie se tehdy hlásilo více než tři sta chlupáčů, zvítězil jeden - paradoxně pes jménem Pal. Během natáčení měl vlastní apartmán, jeho denní pracovní doba byla maximálně sedm hodin a měl dva dvojníky, kteří za něj natáčeli náročné scény. I po jeho smrti se filmaři snažili ztvárnit příběh Lassie znovu. Neúspěšně. Slávy Pala žádný jiný pes, byť kolie, už nedosáhl.


Rex: 5 měsíců na scénář

Statečný ovčák Rex vystřídal tři páníčky. Ovšem i samotného Rexe ztvárnil stejný počet psích herců - B. J., Rhett a Henry. Vždy je cvičila trenérka Theresa Ann Miller se svým tátou. Ten mimo jiné vlastní agenturu Animal Action, která se specializuje právě na trénink zvířecích hrdinů. Loni producenti dali úspěšnému seriálu nové díly natáčené v Itálii. Od 14. července tak na Nově vídáme devátou sérii, desátá by měla následovat. A jak jinak než s Rexem v hlavní roli.


Beethoven: Učenlivý bernardýn

Bernardýn Beethoven z populární série komedií si získal srdce řady dětí. Natočilo se s ním pět filmů, během nichž se vystřídali tři psi. Tím nejznámějším byl ten první. Trénink měla na starosti opět Theresa Ann Miller. "Byl to nemotorný pes, porážel, co se dalo. Za tři týdny ale dokázal na povel otevřít kliku u dveří," prozradila.


Rin Tin Tin: 14 let kariéry

Vůbec první psí hrdina, který se objevil na stříbrném plátně! Jeho herecká kariéra trvala neuvěřitelných čtrnáct let, během kterých si zahrál ve 22 černobílých snímcích. Byl velkým šampionem - hlavně pro svého majitele. Každý týden mu vydělával tisíce dolarů. Nechal ho tak pojistit na v přepočtu asi milion a půl korun. Když v roce 1932 vyhasl jeho život, všechny noviny informovaly o jeho smrti na titulních stránkách.


Lajka: Já nic, já kosmonaut

První živou pozemskou bytostí, která se dostala do vesmíru, byl ruský pes Lajka. Jeho původní jméno bylo Kudryavka a původ čistě pouliční. V Moskvě byl odchycen jako toulavý pes. Společně se dvěma dalšími psy byl vybrán k výcviku. 3. listopadu 1957 byl satelitem Sputnik 2 vyslán do vesmíru. Vědci nepočítali s jeho návratem na Zemi. Lajka zemřel asi tři hodiny po startu, pravděpodobně na přehřátí organismu a stres. V Moskvě, u vojenského výzkumného ústavu, byl na jeho počest vystavěn památník - s raketou a malým psíkem.

Autor: 


Trakr: Americký hrdina

Příběh německého ovčáka Trakra obletěl snad celý svět. Účastnil se záchranných prací při vyprošťování lidí z trosek zřícených budov Světového obchodního centra při teroristických útocích z 11. září 2001. Protože se pohyboval v prostoru, zamořeném toxickými plyny, ochrnul. Vědci se jej nakonec dokonce rozhodli naklonovat.

Autor: 


Dášenka Karla Čapka

Celý svět ji sice nezná, ale přesto ji nemůžeme opomenout! I po 66 letech je totiž Dášenka stále nejznámějším českým psem. Z knihy se svého času dostala do hraného filmu. Původně pochází z pera Karla Čapka, který Dášeňku čili Život štěněte napsal v roce 1933. Zfilmována byla do večerníčkové podoby režisérem Břetislavem Pojarem.


Goofy, parťák Mickey Mouse

Plemenné zařazení animované postavičky jménem Goofy by z laického hlediska mohlo spadat do kategorie 'pes dlouhoušatý'. Goofy pochází z dílny Walta Disneyho a jeho vznik spadá již někam do 30. let 20 století. Goofy je jedním z nejlepších kamarádu Mickey Mouse.

Autor: 


Goro bílý pes

Příběh japonské dívky Reiko Kitamori, která přišla nejdříve o maminku, poté o tatínka a pak se jí ztratil i její milovaný pes Goro, dojímala v osmdesátých letech miliony českých a slovenských diváků. Reiko se vydala svého psího přítele hledat a Goro zároveň vyrazil domů napříč celým Japonskem. Vzpomínáte si?