Svědci viděli, jak bezmocné štěně vyhodil v Litvínově z auta a ujel! Tříměsíční černý uzlíček měl namále, i když se dostal do útulku. Hrozilo mu utracení.

„Nemohl jsem souhlasit s doporučením veterináře utratit psa kvůli tomu, že se na něm podepsala křivice,“ řekl provozovatel útulku Štefan Horský. Alan si ho získal vitalitou a radostí ze života. Zubožené zvíře během tří týdnů Horský dostal z nejhoršího a štěně jako by všem ve svém okolí vracelo péči láskou a bouřlivou přítulností.

Fotogalerie
7 fotografií

„Postižení předních tlapek mu zůstane, ale s vhodnými léky a dostatkem krmení obohaceného vápníkem pro růst kostí s tím může žít,“ tlumočil znalec psů radu veterináře. „Snad se najde někdo, kdo by si ho vzal a měl ho rád takového, jaký je. Nebo Alana adoptoval na dálku. To je taky možné,“ řekl Horský.

Labradoři, a platí to často i o jejich křížencích, jsou společenští psi, velice inteligentní a neagresivní. Mají rádi zábavu a přítomnost svých lidí, bez nichž bývají nešťastní. Mají také rádi vodu a plavání.


Kontakt na psí útulek v Litvínově:

737 142 577


Křivici způsobuje nedostatek vápníku

Křivici způsobuje porucha látkové přeměny vápníku, fosforu a vitaminu D. Nastává kvůli nedostatečnému přísunu živin, kosti pak špatně vápenatí a pod tělesnou hmotností zvířete se deformují. V Česku je toto onemocnění poměrně vzácné. Důležitá je prevence v podobě pestré stravy bohaté na bílkoviny a minerály. K tomu je nutné přidávat vitaminový preparát k výživě kloubů. V případě rozvinuté nemoci je jistější dávat vitaminy injekčně.