Na co si dát pozor

Rozhodně si nepořizujte psa z 'velkochovu'. Štěňata, kterým se v útlém věku lidé dostatečně nevěnují a která neprojdou tzv. socializací, mají později problém se vztahem ke psům i k lidem.

Pozor na majitele, kteří působí dojmem, že se chtějí štěńat co nejrychleji zbavit. Rovněž není dobrý nápad pořídit si psy od majitele, který je zlý na fenu, nebo dokonce i na štěňata.

Dávejte si pozor na čistotu u chovatele. Zanedbaná štěňata bez jakýchkoliv hygienických návyků budou mít pravděpodobně s čistotností problémy i později. Zvlášť při držení psa v bytě to může být pořádný problém.

Psa nebo fenu?

Pes-samec od přírody hlídá celou smečku, tedy rodinu, kdežto fenka především jejího vůdce. Pokud se však neudělají chyby ve výchově. Fenka hárá dvakrát do roka, kdežto kolem psa hárají fenky celý rok.

Pes samec bude s paničkou spolupracovat lépe, fenka zase s páníčkem, protože mnozí psi ještě respektují zákon přírody v párování. Fenky také často bývají mazlivější, zatímco psi dominantnější a více 'teritoriální'.

Jaké plemeno si vybrat?

Pozor na módní trendy! Každé psí plemeno bylo vyšlechtěno pro nějaký účel. Například klidný a na první pohled mírný bígl byl vyšlechtěn k pronásledování zvěře ve velikých smečkách a životu oddělenému od člověka. Pokud si to novopečení majitelé neuvědomí a nechají se zmást hezkým tříbarevným kožíškem, budou asi dost překvapeni tendencí svého miláčka utéci při každé příležitosti a dát přednost stopě zvěře před přivoláním.

Pastevecká plemena, přestože někomu mohou připadat jako roztomilí medvídci, jsou určena k samostatnému životu uprostřed přírody. Spaní venku a rvačky s vlky jim potíže nečiní, zato život v městském bytě a dvě krátké vycházky denně rozhodně ano.

Fotogalerie
5 fotografií

Každý, kdo si pořizuje psa, by se měl především sám sebe zeptat, na co si vlastně psa pořizuje. Pokud chce kamaráda na gauč k televizi, je pro něj určitě vhodný malý a dýchavičný mops, který by naopak se sportovně založeným páníčkem zřejmě příliš dlouho nevydržel.

Plemena z dalekých zemí původu myslí podobně jako lidé, kteří je vyšlechtili. Například Thajský ridgeback nebyl v Thajsku vychován k tomu, aby mohl do postele a byl mazlíkem rodiny. V Čechách se z příslušníků tohoto plemene stávají psi bázliví nebo agresivní vůči svému majiteli, protože adaptaci pro naše podmínky nezvládají.

Chcete se dozvědět více o Rudolfu Desenském? Zajímá vás jeho kniha o psech? Bližší informace najdete ZDE>>

nejPes 2010
Autor: Blesk.cz

Vstup do diskuse
Autor: Blesk.cz