Malý pes s velikou odvahou

Yorkšírský teriér je opravdu pes opravdu kapesního vzrůstu. Jeho standardní váha by neměla přesáhnout 3,1 kila a výška by měla být 20 - 24 cm. Hodí se do bytu a často si ho pořizují ženy, které stojí o skladného, na pohyb celkem nenáročného, zato ale luxusně vypadajícího a roztomilého společníka.

I když tak ale vypadá, není tento pes žádná hračka. Kdo yorkšíry pozná osobně, žasne nad jejich odvahou, která jakoby patřila ke psům několikanásobně těžším. Může za to klasicky houževnatá teriéří povaha a účel, pro který byli tito psí trpaslíci původně chováni.

Yorkšírský teriér, lovec krys

Předky yorkšírů vyšlechtili horníci z oblasti West Riding v britském Yorkšíru už v 11. století křížením skotských teriérů s maltézáčky. Malý skladný pes, kterého si horníci brali i do šachet, měl za úkol chytat krysy a potkany – bez odvahy a ostré povahy by při svém poslání rozhodně nepřežil.

Teprve v 19. století si yorkšíra všimly vyšší vrstvy. Malý psík tak postoupil na společenském žebříčku hned o několik stupňů. Ze společníka chudých horníků a lovce krys se stal módním společníkem bohatých dam. A společníkem žen zůstal tento miniteriér z velké části dodnes.

"Já sama mám yoršíry tři a moje dcera má další tři. Když jsou všichni naši psi spolu, je to docela blázinec," vypráví chovatelka yorkšírů Martina Králová z Prahy. "Jiného psa už bych nechtěla. Jsou to strašní mazlové, klauni a nejlepší kamarádi," dodává. Všichni majitelé yorkšírů jí jistě rádi dají za pravdu.

Fotogalerie
30 fotografií

Banner
Autor: Blesk.cz