„Chřipka se vyskytuje i u domácích zvířat. Je to ale jiný druh než u lidí,“ řekl veterinář Jiří Mareš. Mnohem více teď podle něj trápí psy a kočky zánět horních cest dýchacích. Projevuje se stejně jako u lidí výtokem z očí a z nosu, bolestí svalů i kloubů a horečkami. Psi navíc mohou dostat psincový kašel, kočky zase infekční rhinotrafeitidu. „Všechny tyto virózy mohou mít lehký, těžký nebo atypický průběh. V případě těch dvou posledních je třeba nasadit dokonce i antibiotika,“ upozornil veterinář. Předejít těmto nemocem lze stejně jako u lidí, a to pomocí vitaminů a preparátů na posílení imunity.

Čím v tomto období domácí mazlíčci trpí?

● parainfl uenza – chřipka
● zánět horních cest dýchacích
● psincový kašel
● kočičí infekční rhinotrafeitida

Jak odhalit chřipku a kdo je nejvíce ohrožen?

Jak odhalit chřipku a kdo je nejvíce ohrožen?

Letošní chřipková epidemie má na svém kontu už i první oběti. Neumírá se na samotné chřipkové onemocnění, chorobě podléhají jen lidé s vysoce oslabenou…celý článek

Chřipka v ČR: Nakažených přibývá, pět obětí

Počet nakažených chřipkou stoupá! Na území ČR se vyskytlo 38 závažných případů prasečí chřipky v takovém stadiu, které vyžadovalo intenzivní léčbu. Pět lidí zemřelo. V minulém týdnu připadalo podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera 1700 případů akutních respiračních infekcí na 100 000 obyvatel, což je týdenní nárůst o 16 procent. „S výjimkou Prahy je celá republika už postižena epidemií,“ řekl Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu.