1) Odnaučí psa štěkat

Protištěkací obojky jsou chytrým vynálezem pro majitele, kteří už zkusili vše, ale pes dál štěká ve dne v noci, hlavně když je doma sám. Základní mechanismus je jasný– štěkání spustí nějakou pro psa nepříjemnou reakci.

848980:gallery:true:trueŠtěkot obojek zaznamená buď mikrofonem nebo snímačem chvění kůže na krku psa. Za štěkání přijde trest v podobě nepříjemného vysokého tónu, slabý elektrický šok, vibrace nebo vystříknutí náplně ze spreje. Podle nich se obojky nazývají ultrazvukové, elektrické, vibrační nebo sprejové. Nejlevnější stojí 350 Kč.

Obojek Iki Sonic vašemu pejskovi vydá jemný impuls, jakmile začne štěkat (1340 Kč)871905:gallery:true:true

2) Vycvičí ho od základů

848978:gallery:true:trueVýcvikový obojek, který využívá elektrického impulsu nebo ultrazvukového signálu (nebo obojího), se skládá ze dvou částí: povelové (ovladač v ruce) a přijímací (přijímač v obojku). Zvukový signál z obojku na velké vzdálenosti nahradí i klasickou píšťalku.

Nepříjemný zvuk ale slouží také jako pokárání. Elektrický výcvikový obojek zase vyšle jemný elektrický impuls, který poslouží jako trest, když pes neuposlechne.

Nebojte se, signál je neškodný, ale pes si jej zapamatuje. Rychle si ho totiž spojí s neuposlechnutím povelu. Stejně jako u protištěkacího obojku by měl pejsek časem reagovat jen na slovní povel. Tresty a dokonce ani vodítko už nebudou třeba. Obojek vás ale bude stát nejméně 3700 Kč.

3) Najde zaběhnutého miláčka rodiny

848997:gallery:true:trueTechnologie monitorovacího systému GPS už pronikla od aut i do světa domácích mazlíčků. GPS zařízení připojené na obojku kdykoli určí přesnou polohu psa. Způsoby jsou dva – rádiové spojení nebo GSM. GPS obojky s rádiovým spojením pracují na principu vysílačky.

849030:gallery:true:trueObojek pravidelně vysílá údaje o poloze, které se zobrazují na monitoru jeho pána jako poloha psa vzhledem k vám (ne jako mapa). Pořád tedy víte, jak daleko pes je. Přístroj funguje na baterie, neplatíte tedy spojení, má ale dosah jen 1,5 kilometru. Jeho cena je téměř 10 tisíc korun.

S GPS obojkem s využitím GSM sítě má váš pes své telefonní číslo. Tedy SIM kartu v obojku, na kterou můžete zavolat a zjistit jeho polohu na mapě v mobilu. Hlavní výhodou obojku je neomezený dosah spojení (v rámci signálu). Nevýhodou je platba za každé spojení. Je tedy vhodný spíše pro nouzové nalezení pejska. Pořídíte jej od 3500 Kč.