A nejen proto, že kočáry a koňské povozy už zapřahá jen málokdo a armáda koně nepoužívá. „Moravský teplokrevník je na projížďky pro začátečníky přímo ideální,“ říká Vlaďka Sůvová ze Všechovic, která tyhle koně chová už šestnáct let.

Splněný dětský sen

Jako malá vyrůstala nedaleko parkúrových stájí. Její rodiče dobře věděli, jaké úrazy jezdcům na závodní dráze někdy hrozí, a tak dceři koně neustále zakazovali. „Tím víc jsem k nim ale utíkala,“ říká Vlaďka. A když se po roce 1989 objevili první soukromí chovatelé koní, vůbec neváhala si svůj dětský sen splnit. Trochu „přičuchla“ k westernu a nějakou dobu jezdila také v brněnském oddíle, kde měli většinu moravských teplokrevníků. Tehdy si poprvé povšimla, že jsou mnohem klidnější než ostatní plemena koní.

Moravský teplokrevník má klidnou povahu.
Autor: Blesk Hobby

Kobylka k pohledání

A pak si konečně koupila svoji první kobylku Marušku, které je dnes šestnáct let. Shodou okolností právě moravského teplokrevníka. „Hodnějšího koně jsem nikdy neviděla,“ chválí svoji veteránku chovatelka. „Zvládla western stejně jako parkúr a teď trpělivě vozí po lese i naprosté začátečníky, kteří k nám na statek přijedou.“ Kromě toho chovatelce hned napoprvé dala velice kvalitní hříbátko.

Pohodář, ale ne sportovec

Podle Vlaďky zůstávají moravští teplokrevníci tak trochu ve stínu temperamentnějších německých koní. Hlavně proto, že obvykle nepatří ke špičkovým sportovcům. „Odskáčou si svoje, ale do vysokých soutěží už nemají proti německým koním moc šancí,“ říká realisticky chovatelka. „Zato jsou úplně super pro děti i začátečníky.“ Pokud jezdec něco pokazí na hřbetě podstatně dražšího „hannoveráka“, může leckdy počítat s velmi tvrdým dopadem. Zato moravský teplokrevník dokáže hrozící kolizi sám vyřešit a zažehnat. Kromě toho je také mnohem všestrannější než jeho německý kolega. Tak jako dřív ho i dnes můžete zapřáhnout do vozu, zorat s ním pole a povozit pro radost děti. Na první pohled možná není krasavec, ale zato nekope ani nekouše – naopak, rád se mazlí.

Moravský teplokrevník
Autor: Blesk Hobby

Nenáročný jedlík

Jestliže někde uvážete nadupaného koňského sportovce na dvě hodiny, často vám všechno kolem sebe rozmlátí. Zato moravský teplokrevník v podobné situaci klidně postojí. „Tihle koně prostě mají sedláckou povahu, i když to možná někteří chovatelé neradi slyší,“ zmíní se Vlaďka. „Co jeden den nestihnou, klidně odloží na druhý.“ Zatímco „hannoveráci“ umí být z nedostatku práce pořádně nervní. Na rozdíl od „moravanů“ vyžadují také podle denní práce přesně propočítané krmné dávky. Moravský teplokrevník na nějaké to deko jádra nehledí, a navíc patří k vděčným strávníkům, kteří si pochutnají na všem.

Dobrý kořínek

Tihle koně navíc dostali do vínku dobrou genetickou výbavu. Už proto, že v dřívějších dobách museli přečkat nejen tvrdou práci na poli, ale i lecjaký šrám ve válečných bitvách. „Postupem doby však jejich chov upadal a také je lidé často křížili s jinými plemeny,“ konstatuje Vlaďka. A proto je občas trápí třeba problémy s nohama, které podědili po méně zdatných koňských příbuzných. „Moravský teplokrevník je spíš pro patrioty,“ zmíní se, „a také pro lidi, kteří chtějí jezdit víc pro radost než pro medaile. „Právě tahle „koňská fi lozofi e“ je jí nejbližší.

Miláček dětí i začátečníků

✔ Moravský teplokrevník na rozdíl od jiných koňských plemen nejankuje, neplaší se a nelikviduje vybavení boxu. Zvládne dokonce i skiering (jízda za koněm na lyžích).

✔ Když mu ke granulím přidáte větší dávku ovsa, bude temperamentnější, uberete-li, zklidní se. Jako pochoutku má rád jablíčko nebo mrkev.

✔ Dožívá se 25 let i víc. Hodně záleží na tom, zda jezdí převážně parkúrové závody nebo rozvážným krokem kráčí před kočárem.

✔ Průměrná cena tohoto koně je 50 až 80 000 Kč.

✔ Více se o moravském teplokrevníkovi dozvíte na internetu, například: moravskyteplokrevnik.wz.cz, horses-online.cz nebo statekvsechovice.cz.