Mít doma psa nebo kočku znamená nejen velkou radost, ale také starostlivost o jejich zdraví. Na domácí zvířátka čeká venku nebezpečí v podobě ektoparazitů (vnějších) a endoparazitů (vnitřních).

Zákeřné klíště

Největším nepřítelem je klíště obecné, které může vyvolat lymskou boreliózu, méně často pak zánět mozkových blan (encefalitidu). Jak boreliózu poznáte? „Příznaky se objeví zpravidla až po několika týdnech. Jde například o kulhání, otoky kloubů, bolestivost svalů, horečku, apatii a únavu,“ uvádí MVDr. Michal Gojda z firmy Mevet. „U encefalitidy mohou dominovat nervové příznaky, například poruchy rovnováhy nebo hybnosti, svalové křeče, případně záchvaty.“

A prevence? Především ošetření zvířete vhodným antiparazitárním přípravkem a zkuste také očkování proti borelióze; poprvé se mazlík očkuje od věku 3 měsíců, další dávka následuje zhruba po měsíci. Starší zvířata se přeočkovávají jednou ročně, nejlépe před začátkem sezony (únor až březen). Očkování stojí asi 550 až 700 Kč.

Blechy a všenky

K úporným vnějším parazitům patří blechy. Svědivé štípance si pes nebo kočka drbe, mnohdy pak dochází k vylínání srsti. Blechy se rychle množí, proto je nutné ošetřit zvíře i jeho pelíšek antiparazitálním přípravkem. Svědění kůže může zvířeti způsobit i další bezkřídlý hmyz – všenka, která se živí šupinkami kůže a chlupy. Najdete ji až při pečlivé prohlídce mazlíka – dospělé všenky na kůži, vajíčka ulpívají na srsti.

Fotogalerie
4 fotografie

Rychle a účinně

K ochraně slouží například speciální obojky, většinou s kratší účinností proti klíšťatům a delší proti blechám. Účinné látky se z nich uvolňují do srsti a svrchních vrstev kůže a chrání zvíře. Existují také varianty pro štěňata nebo koťata zhruba od sedmého měsíce věku (například Kiltix, od 360 do 425 Kč). K levnějším přípravkům pak patří některé spreje, pudry nebo šampony, jsou však méně účinné.

Lépe naopak působí spot-on přípravky – sice jsou dražší a některé si lze pořídit pouzena předpis veterináře, ale domácího mazlíka ochrání před vnějšími parazity delší dobu. „Účinná látka, která se aplikuje pipetkou na hřbet zvířete za hlavou, dokáže většinu vnějších parazitů usmrtit do 24 až 48 hodin po kontaktu. Tedy v době, kdy je klíště pouze zachycené v srsti nebo je sice zakousnuté, ale ne ve fázi, kdy vylučuje do těla zvířete případné zárodky nemocí,“ upřesňuje MVDr. Gojda.

Spot- on koupíte podle váhy svého mazlíčka, může se aplikovat i u mláďat od stáří 8 týdnů (například Frontline), 7 týdnů (Advantix pro psy, 4 dávky v balení) nebo od 6 týdnů (například Héry line-on na přírodní bázi). A doba působení? Proti klíšťatům zhruba 1 měsíc, proti blechám až 2 měsíce (Frontline u psa). Některé spot-on přípravky se používají k ochraně psa nebo kočky proti parazitům vnějším, jiné je ochrání i před vnitřními.

A cena? Zhruba od 140 Kč do 1000 Kč podle velikosti dávky v závislosti na hmotnosti zvířete a počtu ampulek v balení.

Vnitřní nepřátelé

Další parazité obtěžují zvíře uvnitř těla. U psů i koček to jsou především škrkavky psí a kočičí, které parazitujíve střevech (larvy navíc migrují uvnitř těla hostitele). Tento parazit může být nebezpečný i pro člověka. Psa i kočku může dále trápit tasemnice psí nebo měchovci, kteří dokonce dokážou prostupovat do lidského těla i přes pokožku. Kromě zažívacích problémů jsou příčinou kožních zánětů zvířat nebo zástavy růstu.

Podobné problémy způsobují tenkohlavci (přenos na lidi je vzácný), zdrojem nákazy jsou opět výkaly. Zvíře preventivně odčervujte alespoň 2x do roka, u koček s volným pohybem venku jednou za 3 měsíce. Intenzivní opakované odčervování je nutné u štěňat začít od 2. týdne věku, u koťat o týden později.