Na tuto hrozbu Blesk upozornili veterináři. Když granule zvíře sní, do dvanácti hodin umře! Granule totiž obsahují metaldehyden, proti kterému neexistuje účinná protilátka.

„Poškozuje játra, ledviny a dráždí trávicí trakt. Působí i na nervový systém. Pejsek pak v křečích umírá na selhání srdce,“ vysvětlila zvěrolékařka Kateřina Tatíčková (27).

Granule snědla i fenka kokršpaněla Sandy (15). Přežila! Ale jen díky pohotovosti své paničky. „Uviděla jsem, jak je žere. Vyvolala jsem u ní zvracení a hned jsem ji odvezla ke zvěrolékaři,“ svěřila se Blesku Hana Silovská (64).

Fotogalerie
3 fotografie

Sandy pak v ordinaci dostala infuzi, injekci proti křečím a na zklidnění trávicího traktu. „Také jsme zahájili ochrannou léčbu jater,“ popsala ošetření zvěrolékařka Dagmar Catlová (41) z veterinární ordinace U Tří voříšků v Plzni.

Pejskové, kteří otravu přežijí, mají často poškozená játra či ledviny. Některá zvířata si nesou následky ale na celý život. Sandy z otravy vyvázla celkem dobře, jen s lehkým poškozením jater. „Teď má přísnou dietu. Může jíst jen těstoviny, rýži, kousek vařeného rybího filé a banány,“ řekla Silovská.

Příznaky otravy

Objevují se většinou až za 15 minut od okamžiku, kdy zvíře jedovaté granule pozře. Pejsek zrychleně dýchá, sliní, padá na zem nebo má křeče. Srdíčko mu bije mnohem rychleji. Má rozšířené zorničky a je apatický.

Fenku zastřelili při venčení: Jen pět metrů od paničky!

Fenku zastřelili při venčení: Jen pět metrů od paničky!

Tak tohle už je moc! Haně Veberové kdosi zastřelil psa přímo při venčení na louce. Fenka německého boxera Arina odběhla jen asi pět metrů od své…celý článek

První pomoc

Ihned aplikovat pejskovi do tlamičky tříprocentní roztok peroxidu vodíku. Nejlepší je mu ho stříknout do tlamičky za pomoci injekční stříkačky. Tím se u zvířete vyvolá zvracení. Pak je nutné urychleně hafana odvést ke zvěrolékaři.

Léčba

Jestliže pejsek dorazí k zvěrolékaři do 1 až 2 hodin od pozření jedovaté granule, tak se mu vypláchne žaludek. Když ovšem přijde déle, musí dostat infuze a podá se mu projímadlo. Zároveň se mu odebere krev, aby se zjistilo, jak jsou poškozená játra a ledviny. Od toho se pak odvíjí další léčba.

Kdo má šanci na přežití

Malí pejsci do 10 kg mají malou naději, že po otravě granulemi zůstanou naživu. Nebezpečí smrti tak číhá hlavně na čivavy, jorkšíry, papilony či pinče. Naproti tomu velcí psi, jako je německý vlčák, zlatý retrívr či rotvajler, mají šanci na přežití velkou. Nesmějí ovšem sníst granulí veliké množství. Podle zvěrolékařů se teď jen v Plzeňském kraji denně otráví granulemi dva psi.