V pavilonech tamějšího výstaviště Flora jsou k vidění takové rarity, jako například kriticky ohrožený kakadu palmový (celý černý) či pyrrurové. „Tito ptáci dosud nikdy nebyli nikde v Evropě vystavováni,“ řekl Blesku manažer výstavy Jan Sojka s tím, že chovatelských vzácností nabízí výstava mnohem více.

Dohromady je na výstavě k vidění více než 2,5 tisíce exotických ptáků celkem 250 druhů od kolibříků přes pěvce, drobné papoušky až po mohutné ary. Všichni společně vytváří unikátní zvukovou kulisu.

Na olomoucké Exotě vystavuje papoušky, které neodchovává nikdo jiný v ČR – alexandry duhové. Kromě těchto ptáků se věnuje také chovu exotických zoborožců. Blesku Jaroslav Čermák (40) prozradil největší chovatelské tajemství: „Základem úspěšného chovu je tolerantní manželka!“

Vyrůstal mezi voliérami

Úspěšný chovatel se ptákům věnuje od dětství. „Děda choval bažanta, táta byl také chovatel. Já jsem prakticky vyrůstal mezi voliérami, takže jiná cesta, než že budu taky chovatelem ani být nemohla,“ řekl Jaroslav Čermák Blesku a dodal:

„Začínal jsem v šesti letech s bažanty, hrdličkami a holuby. Později jsem se začal věnovat papouškům. A v poslední době mě velice oslovili plodožraví ptáci – zoborožci a turakové.“

Ptáci jsou srdeční záležitost

Milovník ptáků si podle svých slov vůbec nedovede představit, že by nic nechoval. „Je to prostě moje srdeční záležitost,“ přiznal Blesku. O to více tolerantnosti prý však musí mít jeho žena i další příslušníci rodiny. „Rodiče, tchyně, prostě všichni. Protože když třeba chcete jet na dovolenou, potřebujete někoho, kdo vám ptáky nakrmí a postará se o ně,“ konstatoval chovatel a dodal:

„Moje rodina je v tomto ale skvělá. A má žena naprosto úžasná. Nikdy si prý nedovedla představit, že by žila na vesnici a měla zahradu pět tisíc metrů, a že když postavím jeden barák pro rodinu, že zároveň postavím druhý pro ptáky. Naštěstí je opravdu velmi tolerantní a tolerance je prostě základ.“

O tom jak je chovatelství finančně náročné, nechtějí chovatelé mluvit. „Není dobré prozrazovat zlodějům, co doma máte. Tady navíc nejde o to, že vám ukradnou něco, co má třeba i velkou finanční cenu. Ale tady jde o živé tvory a ke každému ptákovi má člověk citový vztah a z tohoto pohledu je vlastně každý pták vzácný,“ vysvětlil Čermák. I jeho ptáci jsou až do neděle k vidění na právě probíhající Exotě Olomouc.

Fotogalerie
17 fotografií