Kočky Sphynx jsou dnes neznámé málokomu, přesto se v českých domácnostech považují spíše za výjimku. Málokterý chovatel je totiž dokáže považovat za krásné a ušlechtilé zvíře, kterým kočka Sphynx je. Sphynx kočky jsou nádherné zejména svojí povahou. Rády se mazlí a tulí, jsou přívětivé a milé. S páníčky si rády hrají a velmi rychle pochopí, když něco nesmí. 

Sphynx kočky si nikdy nespletete. Jedná se o jediné nahé plemeno koček. Prapůvod plemena sahá do dob Aztécké říše, kde byly nahá zvířata velmi ceněna jako dar od boha. V současnosti se za zemi původu považuje Kanada, kde byla Sphynx vyšlechtěna.   

Sphnyx kočky jsou středního vzrůstu nejčastěji s černou, hnědou nebo bílou vrásčitou kůží. Po celém těle mají světlé chmýří, takže při pohlazení připomínají semiš.  Dalším typickým rysem jsou velké mandlové oči, které mají sytě oranžovou nebo modrou barvu. 

 

Pro alergiky. Ano či ne?

Raději ne. Pokud máte alergii na kočky, pak vám Sphynx nepomůže. 

Lidé si totiž často pletou alergii na kočičí srst s alergií na kočky. Pokud máte alergii na kočky, pak vám vadí kočičí alergen bílkoviny, který je obsažen v kočičích slinách a potu. Tyto alergeny se poté usazují v kočičí srsti a celé domácnosti.

Fotogalerie
3 fotografie

 Pořízení koťátka Sphynx je tedy pro alergiky vhodnějším řešením, ale alergiím se nevyhnete. 

Mnoho lidí je také alergických na roztoče, kteří mezi kočičími chlupy přebývají.  Pokud patříte k těmto alergikům, pak si Sphynx kočku směle můžete pořídit. Neměla by vám způsobit žádné potíže.