Nízko pověšené figurky, slaďoučké čokoládové bonbony jen tak položené na lavici v krabici bonboniéry. Nebo odložená tabulka čokolády. Který pes by odolal? Čokoláda patří mezi nejnevhodnější potraviny pro psa vůbec. Obsahuje látky, které se z těla zvířat vylučují až devětkrát pomaleji než u člověka, ohrožují funkčnost slinivky a může docházet k poruchám srdečního rytmu. U menších psů snadno dojde k otravě, která by mohla skončit i smrtí.

Sůl nechte ovečkám

Slaných pokrmů bývá plný vánoční stůl, ale psovi je skutečně nepodávejte. Sůl je pro psy ve velmi malém množství nezbytná, ale ve větším toxická. „Může zapříčinit především potíže s ledvinami nebo poškodit zvířeti mozek. Nadměrné množství může vést až k otravě, která je zrádná, protože příznaky se mohou projevit až za 1–2 dny po konzumaci,“ varuje Jan Novák ze značky Fitmin.

Syrové bílky se pro psa nehodí. Můžete mu dát jen žloutek.
Autor: Foto: Zbyněk Schnapka
Po vajíčkách srst lepší nebude

Jedním z mýtů, který ještě mezi některými majiteli psů koluje, je ten o blahodárném působení konzumace syrového vajíčka na srst. Syrové vaječné bílky jsou pro psy nevhodné, obsahují látku avidin, který zapříčiňuje úbytek vitaminu B. Když už máte nutkání, tak dejte psovi syrový žloutek. Nebo ještě lépe celé vejce uvařené.

Káva a čaj přivolají infarkt

Proč tak rádi pijeme kávu? Obsahuje kofein, který má povzbuzující účinky a zvyšuje srdeční činnost, krevní tlak a dechovou frekvenci. Prostě nás probere. Jenže pes takové povzbuzení neunese. Nikdo sice zatím nezměřil, jaké množství je pro psa smrtelné, ale kdo by riskoval. Především menší psi mohou mít po konzumaci šálku kávu průjem, začít zvracet nebo lapat po dechu. V horším případě se přidá nervozita, hyperaktivita, svalový třes, špatná koordinace. Totální předávkování končí infarktem.

Koření ničí kožich

Tak jako by na přílišné kořenění měli být opatrní lidé, nesvědčí ani psům. Ale opět je to jen na páníčkovi, jestli svému psovi dá něco z vlastního hrnce nebo talíře. Nebezpečí je to plíživé, protože se projeví až po dlouhém čase. Zkracujete tak zvířeti život, protože se třeba i o pár letech dostaví trávicí potíže, mohou být nemocná játra nebo ledviny. Kromě toho všeho bude mít hafík horší srst. Když už chcete svému psovi před Vánocemi přilepšit, upečte mu speciální psí sušenky.