10. Bígl

Na krásném desátém místě se umístil bígl, jehož původ sahá až do doby starověkého Řecka. Je to nezávislý pes, který má sklon k toulání, zároveň je však také velmi oblíbený a příjemný společník. Má totiž přítulnou povahu a má rád děti. Výborně proto zastane roli domácího společníka a kamaráda pro vaše ratolesti. Je mimořádně nekonfliktní, skvěle snášenlivý i k jiným psům. Jeho hlídací schopnosti končí vítáním nově příchozího, v lepším případě nedůvěřivým, nejčastěji však radostným štěkotem. Bígl je přirozeně učenlivý a většinou pracuje a cvičí s radostí. Vzhledem ke svému vrozenému temperamentu vyžaduje pohyb a zaměstnání.

9. Australský ovčák

Toto plemeno má ve svých genech silně zakořeněný pastevecký a ochranitelský pud. Tento pes je velmi oddaný svému pánu a rodině a při jejich obraně je schopen nasadit život. Je spolehlivý, ostražitý, vytrvalý, rychle a rád se učí a vůči cizím lidem a zvířatům není nepřátelský, přestože dokáže být ostrý a autoritativní. Je výborným rodinným společníkem, ale je také hodně závislý na své rodině a miluje kontakt s člověkem, proto není vhodné chovat ho venku v kotci. Má rád hodně prostoru a miluje plavání. Australský ovčák je velký pracant, proto musí být neustále něčím zaměstnán, aby se nenudil a nenacházel si zábavu sám. Pro své výjimečné vlastnosti je používán při agility, psích sportech, canisterapii, ale i v záchranářských složkách.

8. Pudl

V první desítce se překvapivě umístil i pudl, který je velmi učenlivý, poslušný a společenský. Tito psi jsou velmi přátelští k lidem, obzvláště pak k dětem. Rádi si hrají, takže se s ním nudit nebudete. Jsou známí svou věrností, ochotou učit se a být cvičeni, což z nich dělá obzvláště příjemného společníka. Pudl je poslušný, příkazy svého pána si dobře zapamatuje, a proto se také lehce cvičí. Dobře se cítí ve společnosti členů rodiny, miluje hru s dětmi. Zbožňuje plavání a hru s míčem.

7. Papillon

Dalším nečekaným inteligentem našeho žebříčku je toto francouzské plemeno. O papillonech se říká, že mají lidskou duši. Jde o čilé a temperamentní psíky s osobností. Jsou velice nenároční a i přes svůj malý vzrůst dobře přizpůsobeni k dlouhým procházkám. Papillon je veselý a oddaný přítel a neskonale milý společník. Vyznačuje se ohromnou vitalitou, radostí ze života a hravostí. Zároveň však jde o citlivé zvířátko, které se dokáže vcítit do nálady svého majitele a jeho rodiny a sdílí s rodinou nejen radost, ale i smutek. Papillon je kontaktní, velmi milý, otevřený a díky vysoké inteligenci se velice rychle učí, čemuž pomáhá i vrozená zvědavost. Je velmi společensky založen, potřebuje být milován a v blízkém kontaktu se svou rodinou. Miluje pozornost a má rád děti, je s nimi ochoten provádět jakoukoliv šaškárnu.

6. Modrý mývalí pes

Jde o energické lovecké plemeno vyšlechtěné ve 40. letech minulého století. Je to živý, ostražitý a spolehlivý pes, který je ve společnosti lidí i ostatních psů velice družný. Jde o milého a veselého psa, miláčka dětí. Téměř v každé situaci se umí dobře zachovat. Nejšťastnější je při práci v lese, ale osvědčil se také v agility a soutěžích poslušnosti. 

5. Zlatý retrívr

Patří mezi nejpopulárnější psy. Jsou věrní, trpěliví a milují děti. Jde o klidné, přátelské plemeno vyhledávající společnost lidí a jiných psů pro své rozpustilé hry, které ho baví v každém věku. Zlatí retrívři jsou také skvělí plavci. S tak vysokou inteligencí není divu, že vynikají v soutěžích poslušnosti. Vyznačují se také velkou ochotou pomáhat lidem, a proto se také využívají při canisterapii nebo jako vodicí či asistenční psi. 

4. Rotvajler

Toto plemeno má u nás hrůzostrašnou pověst, která je ovšem do značné míry nezasloužená. Jsou to totiž klidní, vyrovnaní a přátelští psi, kteří jsou oddaní svému pánovi. Patří mezi klidná a inteligentní plemena s velkou mírou možné socializace a tolerance vůči okolí. Rotvajleři jsou sebevědomí, inteligentní a učenliví. Při dobrém vedení se lehce podrobují výcviku. Řadí se mezi ta nejlepší hlídací plemena. Dokážou velmi dobře vycítit nebezpečí a své lidi chránit za každou cenu, je například běžné, že pokud jste s rotvajlerem na procházce a někoho potkáte, postaví se mezi vás a tohoto člověka. Snaží se vás tímto způsobem chránit pro případ, že by se na vás pokusil někdo zaútočit. V takovém případě si můžete být jisti, že vám váš rotvajler pomůže.

3. Australský honácký pes

Jde o velmi energické plemeno, které je skvělou volbou pro ty, kteří mají aktivní životní styl. Toto plemeno vzniklo v Austrálii a využívalo se především jako ochránce stád. Je to bystrý, inteligentní a velmi věrný pes. Vždy chrání majetek svého pána. Jsou to mimořádně hraví psi a milují nové výzvy.

2. Dobrman

Jde o velmi temperamentní psy, kteří vynikají nebojácností a ostražitostí. I proto patří k výborným obranářům a psům na hlídání majetku. Při výchově potřebují pevnou ruku, ale dobře vycvičení jedinci dokážou pracovat i jako terapeutičtí psi v nemocnicích. Na dobrmana se člověk může spolehnout. Toto plemeno je mimořádně věrným rodinným psem.

1. Německý ovčák

Nikoho asi nepřekvapí, že první místo obsadil právě německý ovčák, který je oblíbeným pracovním psem. Jsou to silní, temperamentní, vyrovnaní a odvážní psi, přitom ale také snadno ovladatelní. Jde o plemeno velmi oddané svému pánovi i jeho rodině, snášenlivé k dětem i k domácím zvířatům. Vyžaduje však nejen pevnou ruku a dobrý výcvik, ale i neustálý dostatek pohybových, zátěžových aktivit. Jde o psy vysoce učenlivé a poslušné, bezmezně věrné a ochotné pro svého pána udělat vše, zároveň však také nedůvěřivé, neúplatné a neúnavné. I proto se německý ovčák uplatňuje po celém světě v policejních, záchranářských, vojenských i společenských službách.