Kdo zažil štěně, ví, o čem je řeč. Ať bígl, jezevčík nebo retrívr – všichni jsou coby mrňata občas na zabití. Pochopitelně obrazně řečeno. Protože jinak jsou to roztomilá zvířátka, která dokážou uprostřed hromady novin roztrhaných na miliony maličkých kousků, pročuraného koberce a zvrhnutých květináčů nasadit takový výraz, že vás místo vytočení rozesmějou.

...
Autor: Blanka Kubíčková
Opatrně na věk i zuby

Ten můj kokr na to byl ještě nedávno specialista. I když jsou mu teď dva roky, pořád si hraje a potřebuje i něco kousat. Největším hitem jsou pro něj pet láhev, plechovka a míček. Co ale vybrat, když nic z toho vašeho prcka nebaví? A jaké hračky by štěňata mít měla?

„Při výběru zohledněte stáří vašeho pejska. Opatrně tedy s malými předměty, i míčky, kostičkami, rolničkami a podobně – ty těm nejmenším, co je mohou spolknout, nepořizujte,“ radí Eliška Krajová, která provozuje psí školku.

„Druhým faktorem, na který si dávejte při výběru hraček pozor, je stav zubů vašeho mazlíčka. Má-li potíže, vsaďte na gumové předměty či plyšáky. Nemá-li, může to být dřevěná kost i provaz,“ doplňuje odbornice. Každopádně zkoušejte, co ho bude nejvíc bavit.

Hračkářství u vás doma
Velmi oblíbenou hračkou, se kterou si rád hraje snad každý pes, je hračka pískací. Jelikož mě osobně někdy leze na nervy, nechávám ho svému kokrovi na hraní vždy, když odcházím z domova. Po příchodu uklidím a spokojeni jsme oba dva. Za nejlepší hračku pro štěňata považuje Petra Filípková z Psího centra Pluto psí výcvik interaktivní.

„Rozvíjejí smysly a pes při nich používá mozek. Jde například o hračky z nich se pes snaží dostat pamlsky. Skvělý je také míček na provázku, při němž se štěně naučí přetahování a následuje nacvičování aportování. Doporučila bych o další chytré hračky podporující myšlení psa,“ dodává Petra Filípková.

„Pokud se to hračkami u vás jen hemží, ale pejsek si s nimi moc nehraje, je to většinou tím, že neví, se kterou si má hrát dřív. Stačí, aby měl pes zhruba pět hraček. Každá hračka by měla být trochu jiná, aby ho podle nálady zaujala,“ prozrazuje ještě Eliška Krajová.

...
Autor: Shutterstock.com

Hraje si on i vy
A co všechno hračky vlastně umí? Kromě zábavy, rozvíjejí pozornost, koncentraci, posilují dásně i zuby. „Je pravda, že někteří psi hraví příliš nejsou nebo je to baví jen první rok. Ale někteří mají mnohem raději, když si s nimi hrajete vy. V tom jsou aportovací hračky, házecí míčky nebo frisbee nenahraditelné,“ dodává milovnice psů.

Každopádně radost, kterou váš pes bude mít, když se mu budete věnovat, je jedinečná. A víte, co ještě? Nakonec to hraní si s ním bude bavit i vás.