Carli Davidson je mezinárodně oceněná fotografka domácích zvířat a přírody. "Výzkumy ukazují, že domácí mazlíčci jsou důležitou součástí rodinného života. Je tedy pochopitelné, že chceme zachytit a sdílet okamžiky, které jsou pro ně důležité, stejně jako to chceme dělat v případě dítěte, sourozence nebo partnera – nebo dokonce ještě více. I přesto však nemusí být snadné zachytit správný záběr. Zvířata nelze řídit stejně jako lidi – často jsou neustále v pohybu a zachycení jejich osobnosti pomocí statického snímku může být náročné."

Tihle krasavci už v soutěži jsou! Je tam ale už i vaše kočička nebo kocourek?
Autor: archiv soutěže
Tipy, jak skvěle zachytit svoje zvíře:

1) Naučte svého mazlíčka milovat fotoaparát

Nechte jej, ať si fotoaparát očichá a olíže. Držte fotoaparát pod úrovní očí zvířete, aby nepůsobil tak hrozivě. Když se zvíře přiblíží k fotoaparátu a projeví o něj zájem, odměňte jej pamlskem. Nezapomeňte však chránit objektiv před slinami pomocí filtru.


2) Mějte dobrou náladu

Zvířata mají silnou intuici a komunikují pomocí výrazů a řeči těla, proto instinktivně poznají, pokud máte špatnou náladu, a reagují příslušným způsobem. Začněte fotografovat s očekáváním zábavy a zvířata si budou chtít také hrát.

Fotogalerie
20 fotografií


Tihle krasavci už v soutěži jsou! Je tam ale už i vaše kočička nebo kocourek?
Autor: archiv soutěže
3) Zkuste přitáhnout jejich pozornost

Držte nad objektivem hračku nebo oblíbený předmět, aby se zvířátko podívalo do fotoaparátu. Buďte však připraveni na to, že se někteří mazlíčci mohou po hračce okamžitě vrhnout. Dlouho je ale nedrážděte – zvířata jsou chytrá a rychle ztratí zájem.

4) Používejte nacvičená chování a triky

To je zvlášť vhodné v případě psů – umí se váš mazlíček překulit na záda? Pokud ano, vyfotografujte je, jak leží na zádech. Při fotografování jejich portrétů cvičte povel "zůstaň". Zvířata se soustředí na vás kvůli odměně a pokynům a vy budete moci zachytit oční kontakt. Také byste měli vědět, na jaké zvuky a jaká slova váš mazlíček reaguje. Většinou zareagují na poklepání na misku nebo na některá slova. I vyslovení jejich jména může vyvolat zajímavé naklonění hlavy a vzrušený výraz.

KOČKA ČESKA 2015

Myslíte si, že je váš kocourek nebo kočička tím nejkrásnějším, nejšikovnějším a nejroztomilejším domácím mazlíčkem na světě? Přesvědčte o tom nás i naše čtenáře a přihlaste ho do největší a nejpopulárnější kočičí soutěž na českém internetu Kočka Česka 2015.

Kdo se nezúčastní, nevyhraje. Nikdy nevíte, zda oním vítězem nakonec nebudete zrovna vy. Zkuste a uvidíte. Ve hře je neuvěřitelných 60 tisíc korun v hotovosti a další ceny!

Přihlásit se můžete ZDE >>>