Vlastně to nebude o moc jiné, než když nakupujete pro sebe. Stačí trocha selského rozumu a základní znalost životosprávy. Důležité také je nahlédnutí do peněženky, kolik si můžete dovolit za krmivo zaplatit. Malé plemeno vyjde měsíčně přibližně do 500 Kč, střední plemeno do 800 Kč a velké do 1400 Kč, zatímco za krmivo pro psa obřího plemene dáte i víc než 2000 Kč.

Konzervu, nebo granule?

Nejdřív se musíte rozhodnout, jestli budete krmit převážně granulemi, nebo konzervami.

Granule jsou ekonomicky výhodné, snadno se skladují i dávkují a vydrží čerstvé celé týdny po otevření balení. Jde o vyvážené a kompletní krmivo, jehož složení vybírají odborníci na výživu, takže zvíře dostane v jedné dávce všechny potřebné živiny. Bílkoviny jsou navíc dobře stravitelné, protože se v extrudéru rozštěpí na jednodušší sloučeniny (peptidy). Granule jsou ovšem suché, obsahují maximálně asi 10 % vody, takže zvíře musí mít vždy na dosah misku s čistou vodou.

Autor: Mountfield

Krmivo v konzervách vyjde o něco dráž, zato má oproti granulím jednu velkou výhodu: lépe chutná. Konzervy obvykle obsahují vyšší podíl masa, často i čerstvého, které je zdrojem chutných živočišných bílkovin. Objem vody se pohybuje v rozmezí 60 až 80 %. Po otevření je nutné konzervu skladovat v lednici a rychle spotřebovat.

Autor: Mountfield

Co by v kvalitním krmivu nemělo chybět

Krmivo by mělo obsahovat dvě základní složky: bílkoviny a tuky, je možno dodávat i sacharidy. Bílkoviny a tuky by měly být hlavně živočišného původu, ideálním zdrojem sacharidů jsou brambory nebo rýže. Obvykle nevadí víc druhů masa pohromadě, pouze u psů s citlivějším zažíváním je vhodnější krmivo jednodruhové, případně bezobilné. U zdravých psů však pšenice nebo kukuřice jako zdroj energie nevadí.

Ve složení krmiva by rozhodně neměly chybět vitaminy (urychlují biochemické reakce a podílejí se na metabolismu) a minerály (na výstavbu kostí a tkání, ale také jako biokatalyzátory). K vhodným doplňkům patří také prebiotika usnadňující trávení (vláknina, fruktoologosacharidy, mannan-oligosacharidy), omega-3 a 6 mastné kyseliny (fungují jako antioxidanty, chrání tělo před stárnutím a nemocemi) a u štěňat, psů velkých plemen a starších pejsků s opotřebenými klouby také kloubní výživa.

Jak číst složení na pytlích s krmivem

Výrobce musí na obalu krmiva jasně deklarovat složení. Povinně ze zákona uvádí obsah bílkovin, tuku, vlákniny, vitaminů A, D3, E, vápníku, fosforu, mědi a popela. Nebojte, popel není v krmivu přimíchaný – hodnota ukazuje, kolik špatně stravitelných anorganických složek by zůstalo po úplném spálení granulí. Průměr se pohybuje mezi 5 a 8 %, čím méně, tím samozřejmě lépe. U krmiv s vlhkostí vyšší než 14 % (poloměkké granule a konzervy) se povinně deklaruje také vlhkost. Ta má u granulí ideální hodnotu okolo 10 %.

Použité suroviny se uvádějí sestupně podle procentuálního zastoupení – těch, které jsou uvedeny na prvních místech, je tudíž v krmivu nejvíc. Množství sacharidů není legislativně zakotveno. Dá se ale dopočítat pomocí vzorce: BNLV = 1000 – (a + b + c + d + e), kdy BNLV = sacharidy (bezdusíkaté výtažkové látky), a = vlhkost, b = proteiny, c = tuk, d = popel, e = vláknina, přičemž jejich hodnoty se dosazují v g/kg.

Autor: Mountfield

U bílkovin nerozhoduje ani tak samotné množství jako zdroj. Bílkoviny a tuky se totiž dělí podle původu na živočišné a rostlinné a vzhledem k tomu, že psi i kočky jsou převážně masožravci, jejich trávicí systém daleko lépe zpracuje krmivo, které pochází ze živočišných zdrojů. Na prvním či druhém místě ve složení by proto měla být významně zastoupená živočišná složka: maso.

U granulí ale pozor na rozdíl mezi čerstvým a sušeným masem, musíte umět správně rozklíčovat procenta. Čerstvé maso totiž obsahuje až 80 % vody, která se při tepelné úpravě v extrudéru odpaří. Takže i když „čerstvé maso“ zní podstatně lépe a ve složení se dostane na první místo, v krmivu ho ve skutečnosti zbude asi pětkrát méně. Kdyby byl stejný obsah masa uveden ve formě moučky, dostal by se v deklarovaných složkách třeba až na čtvrté místo.

To ovšem neznamená, že čerstvé maso jako zdroj živočišných bílkovin není v pořádku – naopak, má přirozený obsah minerálů, dodává krmivu lepší chuť a je snadno stravitelné. Ve složení by se však zároveň s ním mělo objevit i sušené maso nebo masová moučka. Kvalitní krmivo by mělo obsahovat alespoň 30 % masa – buď sušeného, nebo v součtu čerstvého (orientačně je třeba vydělit ho pěti) a sušeného. Důležité je, aby to maso bylo přesně specifikované podle druhu: kuřecí, jehněčí, rybí, kachní atd.

Zdroj: Mountfield