Zdravím, mám doma 4kilového psího miláčka, který ale odmítá jíst granule. Vážně jsme vyzkoušeli minimálně 10 druhů… občas mu přilepším nějakou konzervou, pes je schopný celý den nejíst a občas si uzobnout pár granulí. Myslíte, že je dobré přejít pouze na konzervy? Dřív jsem to tak dělala, ale veterinář mě upozornil, že to není dobré kvůli zubnímu plaku. Poradíte mi?

Dobrý den, konzervy nebo granule jsou kompletní krmivo a jsou plně zatupitelné. U malých plemen se většinou používají kapsičky a z hlediska výživy se jedná o kompletní stravu. O zuby je vhodné pečovat pravidelným čištěním nebo podávání speciálních tyčinek, které jsou k tomu určené. Pedigree Denta Stix Mini by v tomto případě byla ideální volba.

Dobrý den, mám pejska (fenku retrívra, 6 let), která má problém s konzumací krmiva. Občas se stane, že nám třeba dva dny nejí, přesto, že jí kupujeme opravdu kvalitní krmivo. Vím, že takto po chatu se toho asi moc nevyřeší, přesto se ptám. Je případně možná nějaká přímá konzultace s vámi? Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, v rámci oslav Světového dne zvířat bude v Praze před Metropolí Zličín 22.9. od 12 do 18 hodin probíhat speciální odpoledne věnované pomoci útulkům, jako součást kampaně "Pomozte naplnit misky v útulcích". Pokud máte tu možnost, tak se tam za mnou zastavte a můžeme vše podrobně probrat.

Prosím o radu - jorkšírovi je 7 let a cca od 4 let značkuje vše doma - dveře, zdi, nábytek. Jsou období, kdy se to stane denně, někdy celý týden nic. Zkusili jsme více pohybu, vycházek, kárání apod., bohužel bez úspěchu. Odpuzovače nefungují vůbec… Dle rady jsme konzultovali s veterinářem kastraci pejska, ale prý ne vždy to pomůže? Navíc při dlouhodobém zlozvyku nepředpokládá zlepšení. Děkuji za radu.

Dobrý den, poruchy chování jsou velkým problémem a někdy se těžko hledá příčina. Kárání většinou nepomáhá a pokud je to možné je potřeba pejska hlídat a když se chystá značkovat, tak ho hned nějak zabavit. Vím, že je to časově náročné, ale jinak nic moc nefunguje. Kastrace může pomoci a pokud se nejedná o chovné zvíře, tak bych se jí nebránil. Jednak to může pomoci ve změně chování a jednak to i předchází zdravotním problémům u starších pejsků. Pak je ješte možné použít preparáty na zklidnění psů. V tomto případě by se hodilo dlouhodobé podávání přípravku Composure.

Dobrý den, máme doma kočku - britku, 9 let starou. Teď jsme k ní přibrali ještě další dvě kočky, které původně žily venku. Bohužel se u nich projevuje občas to, že se začnou dusit - skloní hlavu k zemi a sípavě chrčí - třeba 5 x za sebou se zkouší nadechnout a pak je to přejde a jsou zase v pořádku. Bohužel to teď od nich chytla i ta britka - asi se ji hodně tvoří sliny, protože často je slyšet, že hlasitě polyká, navíc občas otevře tlamu, jako když se dáví, a někdy také sípavě chrčí s vyplazeným jazykem. Do tlamy se jí podívat nedá - nenechá si ji otevřít ani od nás. Bohužel jsme s kočkama v zahraničí, kde veterinární péče není zrovna na vysoké úrovni. Co byste nám poradil co dělat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, bez klinického vyšetření dutiny ústní se neobejdete. Pokud nechce otevřít tlamičku, pak bude potřeba ošetření udělat v mírné sedaci. Příčin může být celá řada, od bakteriálních zánětů v dutině ústní až po herpesvirové infekce. Nevím, v které části světa se momentálně pohybujete, ale asi by bylo potřeba zvážit i možné parazitární infekce. Takže doma, bez možnosti ošetření na ordinaci toho moc neuděláte. Snad jenom pravidelně všechny opakovaně odčervit, snažit se podat některé přípravky, které pomáhají desinfikovat dutinu ústní a pomáhají odstraňovat zubní plak, jako je třeba Whiskas DentaBits. Vzhledem k sípavému dechu bych předpokládal i nějaký zánět v oblasti průdušnice nebo plic, takže by to asi vyžadovalo i přeléčení antibiotiky.

Dobrý den, může pes jíst i zeleninu? Pokud ano, jakou může a jakou ne? Náš malý pejsek rád jí mrkev. Docela mě to překvapilo. Byla bych ráda, kdybych věděla, co mohu pejskovi ještě dát jako maličkou přílohu ke granulím. Děkuji

Dobrý den, může, ale je to pro něj v syrovém stavu poměrně špatně stravitelné. Vhodnější je zelenina po nějaké menší tepelné úpravě. Zelenina je zdrojem vlákniny, kterou pes potřebuje pro správnou funkci střeva, takže v potravě je nezastupitelná. Také vlk ve volné přírodě, když strhne nějakou srnu, nesežere jenom maso a kosti, ale také vnitřnosti včetně bachoru a jeho obsahu, kde je právě natrávená tráva, tedy vláknina. Znám psy, kteří žerou mrkev, kedlubny, banány nebo dokonce ochutnávají citron. Ale je to většinou jenom způsob chování a komunikace s námi a ne, že by to vyloženě potřebovali pro svoji výživu. Kvalitní vláknina by měla být součástí základní krmné dávky a případné doplňky jsou jenom zatraktivněním stravy pro konkrétního psa. Jsou ale rostliny, které mohou být pro psa ve větším množství toxické, jako je třeba cibule, česnek, makadamové ořechy nebo hroznové víno.

Celý chat je k dispozici zde: