Lidská strava psům nesvědčí

Rozhodně zapomeňte na bramborový salát a smažený řízek. Psi bramborový škrob špatně tráví. Stejně tak jim škodí cibule (zejména syrová), nemluvě o tuku z majonézy. Sečteno a podtrženo: bramborový salát rozhodně ne!

Totéž platí o smaženém mase, ať už jde o řízek nebo rybu. Nadměrné množství tuku může způsobit zánět slinivky břišní (i u vás, nejen u psa). Je toho ale víc, co do psí misky nepatří. Zcela nevhodné jsou například rozinky z vánočky. Už malá dávka může způsobit vážné komplikace a vést ke zvracení, průjmu až k selhání ledvin.

A ani třeba takový novoroční houbový kuba není to pravé. Psi mohou sice jíst většinu vařených hub jedlých pro lidi, je však zbytečné jim je dopřávat, protože obsah přírodních toxinů, který dokáže psí tělo zvládnout, je podstatně menší.

Obecně platí, že běžná lidská strava je pro psa nevhodná. Buď obsahuje moc cukru, nebo je naopak přesolená a psovi hrozí otrava sodíkem. Slané navíc vyvolává pocit žízně a přeplnění žaludku vodou může u velkých plemen způsobit nadýmání a následně torzi.

Dobrého po málu…

Jestliže tedy chcete svému psovi přilepšit, můžete mu dát třeba kousek vařeného rybího či jiného libového masa, jogurt, jablko, mrkev nebo brokolici. Ale pozor, stačí málo!

Psům totiž vyhovuje pravidelný režim a jednotvárnost krmení, kterým se přizpůsobí žaludeční mikroflóra. Jakákoli větší změna může mít u citlivějších jedinců za následek průjem či zvracení. Na občasné malé přilepšení od pánova stolu by měl proto být pes zvyklý už od štěněte.

„Já sám krmím svého psa granulemi StarVita. Sem tam mu přilepším kapsičkami nebo konzervami stejné značky. A dodržuji pravidlo – i když bych se tím jako zvěrolékař neměl moc chlubit – že poslední sousto patří psovi,“ přiznává veterinární lékař MVDr. Jan Herčík.

Superprémiové konzervy StarVita představují dobrý způsob, jak psovi zdravě přilepšit.
Autor: Mountfield

Čím krmí svého psa veterinář?

„Můj pes je na to zvyklý v minimálních dávkách odmalička, takže mu pestrost stravy nemůže uškodit,“ konstatuje veterinář a dodává: „Není totiž pravda, že se do granulí nesmí nic přidat. Pokud firma vyrábí granule, konzervy či kapsičky jedné řady, dají se kombinovat, protože mikroflóra žaludku je na tento druh krmiva přizpůsobená. Klidně tak můžete psovi přilepšit a zvolit kompromis, aby bylo krmení vhodné ze zdravotního hlediska a přitom chutné, ale aby zároveň bylo přijatelné pro jeho pána z hlediska pohodlí a peněz.“ 

Autor: Mountfield

Přilepšujte s rozmyslem…

Stejnou zlatou střední cestu byste měli zvolit i vy. „Extrémy jsou vždy špatně, nejlepší je jít na stravování zdravým selským rozumem. Není dobré všechno míchat dohromady: jeden den vařené maso, druhý den třeba BARF, třetí granule a čtvrtý konzerva jiné značky. To by byl na psí trávicí mikroflóru příliš velký nápor.“

Takže rada za závěr: ušetřete o vánočních svátcích nadměrné zátěže alespoň žaludek psí, když už ne ten svůj… A pokud chcete svému mazlíkovi přilepšit, dělejte to s rozmyslem.