Z oblasti, kde jsou rychlé změny počasí a časté deště na denním pořádku.

Když manželé Vacíkovi před třinácti lety koupili polorozbořený statek, hledali plemeno, které může být celý rok venku. V pravou chvíli se dozvěděli o skotu galloway a dodnes mu zůstali věrni.

Výborné mámy
Skotské plemeno galloway však chovatelé ocení nejen kvůli tomu, jak skvěle snáší rozmary počasí. "Krávy se dobře telí a na rozdíl od velkých masných plemen jako charolais nebo simentál obvykle zvládnou porod samy," vypočítává jejich přednosti Václav Vacík, který je původní profesí zootechnik. Kromě toho jsou i výborné mámy a jejich telata bývají hned po porodu náramně životaschopná. Během čtvrthodinky vstanou, a i když mají ještě trochu vratké nohy, hned se pohlížejí po mámině vemeni. Kdežto mláďata velkých masných plemen, která jsou po narození mnohem těžší, bývají i daleko línější. Další plus gallowayů? Nemají rohy a nejsou agresivní, ve stádě se chovají klidně. Vacíkovi to mohou dobře posoudit; začínali s 18 kusy a dnes má jejich stádo 186 zvířat. Vedle skotského skotu ale mezi nimi najdete i křížence masných plemen, kdy matka je například česká straka a charolais "v jednom".

Uši jako hodinky
Pravého gallowaye spolehlivě poznáte podle postavení uší, které by měly podobně jako ručičky hodin ukazovat za deset minut dvě. A co vás zaujme na první pohled? Na louce vypadají tito skotští krasavci opravdu elegantně. Někteří mají bílý základ, černé nebo červenohnědé mulce (tlamy) i uši a na nohou tmavé "podkolenky". Jiní dostali do vínku barvu černou, červenou, šedou až světle hnědou, nebo s příčným bílým pruhem přes hřbet. A aby těch předností nebylo málo, vězte, že málokdy stůňou. Navíc ani nejsou vybíraví, ke spokojenosti jim stačí dostatek pastvy a vody. "Dokud je tráva mladá, přivážíme na louku ještě seno, později slámu," dokresluje jídelníček chovatel. „Přikousnou si ji, aby měli dost vlákniny a netrápily je zažívací problémy.“ Na pastvinách jsou přitom gallowayové vítanými hosty, protože podobně jako plemeno highland mají větší plochu paznehtů než tradiční dobytek. Nenechávají proto za sebou vyšlapané cestičky, které "brázdí" půdu, ke krajině se zkrátka chovají ekologicky. I proto je v sousedním Německu můžete vidět rovněž v chráněných přírodních parcích.

Fotogalerie
6 fotografií

Maso rovnou z biofarmy
Také na farmě u Vacíků ctí ekologická pravidla. Hospodaří se tu bez hnojení, chemických ochranných látek a postřiků. Krmivo pro zvířata neobsahuje růstové stimulátory ani geneticky modifikovanou kukuřici nebo sóju. Vše, co dobytek dostává, vzniká přirozenou cestou. "Pokud přecházíte z konvenčního chovu na ekologický, platí dvouleté přechodné období, kdy se už musíte chovat jako ekologický zemědělec," přibližuje přísná pravidla chovatel. "Teprve pak lze získat statut ekologického zemědělce." A přestože je s tím spousta starostí i kupa administrativy, nelituje. Zvířata, která žijí celý rok na čerstvém vzduchu a dostávají kvalitní krmení, mají podstatně lepší maso než dobytek intenzivně krmený kukuřičnou siláží a šrotem s různými doplňky. Ostatně už teď na biofarmu jezdí zákazníci z bližšího i vzdálenějšího okolí. "Maso gallowayů chuťově trochu připomíná zvěřinu," porovnává Václav. "A podle německých studií má ze všeho skotu největší podíl nenasycených mastných kyselin, což moderní výživa dost oceňuje."

Zemědělec musí umět všechno
O maso a obchod se stará hlavně jeho žena. Na něj a na syna zbývá péče o dobytek a rostlinnou výrobu. "Zemědělec musí umět všechno možné – od strojařiny až po biologii a chemii," říká chovatel. "Hlavně však má být dobrý organizátor." Veškeré hospodaření se odehrává "pod širákem", takže je třeba počítat s rozmary počasí. Jakmile zmoklé seno trochu proschne, musí se rychle obrátit, shrnout a slisovat. Nic nejde odložit na později, navíc dostatečně velká zásoba krmení se připravuje s velkým předstihem.

Když si Václav potřebuje opravdu pročistit hlavu, stačí mu, když si zajde na louku a chvíli pozoruje zvířata, jak se k sobě chovají, pasou se a spokojeně funí. Nikdy tu není nic úplně stejné jako včera.

Zkusíte plemeno galloway?

* Pokud chcete menší stádo (8 krav a 1 plemenný býk), potřebujete asi 10 hektarů pastvin.

* Postarejte se, aby měla zvířata na pastvině přístřešek, kde se schovají před sluncem a větrem. Zimu snášejí dobře, mohou žít i v horských oblastech, ale nemají ráda průvan.

* Základem krmiva je kvalitní pastva a voda, chybět nemá ani sůl a minerální látky v lizu. Na zimu připravte dostatečné zásoby sena (na jednu krávu asi 20 q).

* Přestože gallowayové příliš nestůňou, pravidelně sledujte jejich zdravotní stav. Mohou se nakazit parazitárními nebo virovými nemocemi, které postihují všechna plemena skotu ( IBR, leukóza, choroba modrého jazyka). Jednou do roka se kontrolně odebírá celému stádu krev. Pokud se stádo přesunuje k jinému chovateli, je třeba odběry zopakovat

* Krávy se v průměru dožívají 10 let, ale některé i 15 let. Býci se v plemenitbě ponechávají 3 až 4 roky.