Úložné prostory

Využijte kapacitu koupelny na 100%! Nezapomeňte, že i na bytové příčky se dají umístit všelijaké skříňky, či police, které mohou sloužit jako perfektní úložiště pro vaše věci. Volte koupelnový nábytek ve vysokém provedení a s menší hloubkou, budete mít více volného prostoru. Do horních polic skříněk pak ukládejte různé drogistické zboží a další méně využívané předměty. Rozmyslet byste si měli i nákup pračky, volte tu s malou hloubkou – ideálně s vrchním plněním. Pokud nelpíte na pračce v koupelně, můžete ji umístit například i do kuchyně či do předsíňové stěny.

Koupelna spojená s toaletou ušetří hodně místa.
Autor: Shutterstock.com

Obklady

Dodržujte pravidlo, že malé prostory by se nikdy neměly obkládat až úplně ke stropu. Volte spíše studené světlé barvy, jako je bílá, béžová a pastelové odstíny zelené, žluté, modré a fialové. Stejnou barvu obkladů pak použijte i na podlahy. Při výběru obkladů však nepodléhejte módním trendům, ale vybírejte spíše nadčasové barvy a dezény. Jestliže chcete dodat vaší koupelně šik nádech, kombinujte světlé obklady s nábytkem z tmavého dřeva, či místnost oživte barevným textilem a doplňky.

Doplňky

Počítáte každý centimetr? Zapátrejte po asymetrických umyvadlech, které jsou naprosto ideálním kouskem do malé koupelny! Stále váháte mezi vanou a sprchovým koutek? Vyřešte to kompromisem – tedy minivanou, která má hloubku jako ostatní vany, ale její délka bývá přibližně kolem 120cm. Dokonce i vhodně zakoupená svítidla mohou koupelně dodat optické velikosti. Pokud je zkombinujete s velkým zrcadlem, uvidíte, že vám prostory najednou budou připadat rozzářenější. Zrcadla totiž odráží světlo a tím tak podpoří účinek lamp a svítidel.

Objemný prádelní koš zároveň poslouží jako židle.
Autor: Shutterstock.com

Tip: Pokud se chcete vyhnout takzvanému „slepnutí“ zrcadla, vybírejte pouze to, které je určeno do vlhkých prostor. K dostání jsou i zrcadla se speciální fólií proti zamlžování, která vám usnadní pracné leštění.

Toužíte po vzdušné koupelně, která vás bude zvát k odpočinku? Vynechejte nákup mnohdy až zbytečných dekoračních prvků a doplňků a zaměřte se spíše na jednoduchý styl. Máte i jiné tipy, kterými lze koupelnu alespoň opticky trochu „přifouknout“? Podělte se o ně v diskuzi!