Vzhled

Výrazně přitažlivější vzhled dřevěných oken je pravděpodobně tou první věcí, která nás při srovnání obou typů napadne. A nic na tom nezmění ani dostupnost různých imitací. Dřevěná okna se vyrábějí v ohromném množství variant - ať už barevných, nebo tvarových. Na rozdíl od uniformních plastových oken se hodí pro rekonstrukci starší budovy stejně jako pro moderní novostavbu. Nemusíme se také obávat nepříjemné změny barvy v průběhu času. Oproti plastovým oknům, která postupně žloutnou či šednou a ztrácí na lesku, se dřevěná okna dají po letech užívání uvést do původního stavu. Případná změna barvy navíc působí u dřeva mnohem přirozeněji. Podstatná je také subtilnější konstrukce dřevěných oken - rámy jsou tenčí a propouští tak do interiéru více světla.

Izolační vlastnosti

Kvalitní dřevěná okna velmi účinně zabraňují ztrátám tepla. Samozřejmě záleží především na tom, jaký zvolíte typ výplně (řiďte se tepelným koeficientem tabulí), obecně všek můžeme říci, že dřevěný rám izoluje lépe, než rám plastový.

Ekologický materiál

Dřevěná okna jsou během výroby i po skončení své životnosti nesrovnatelně šetrnější k přírodě. Většina použitého materiálu je dřevo, které lze jednoho dne beze stopy zrecyklovat. To platí i pro některé z používaných impregnačních materiálů, které jsou vyrobeny na přírodní bázi. Oproti tomu, plastová okna se vyráí z ropných produktů a po skončení jejich životnosti je materiál z důvodu dlouhodobého vystavení slunečnímu záření a povětrnostním vlivům vpodstatě nerecyklovatelný.

Dřevěná okna skvěle dotvářejí interiér.
Autor: Profimedia.cz

Delší životnost

Pokud se rozhodnete investovat do kvalitních dřevěných oken a věnujete jim tu správnou péči, můžete očekávat, že vydrží a několik desítek let. Samozřejmě záleží na tom, do jaké míry jsou vystavena vlhkosti nebo prudkému slunci, obecně však vydrží daleko více, než okna z plastu. Ta po určité době mění barvu a křehnou - UV záření a mráz se podepisují na kvalitě plastu. Pokud už se nám na dřevěném okně neco pokazí nebo rozbije, je také mnohem vyšší pravděpodobnost, že se nám povede závadu odstranit.

...A několik nevýhod 

Pořizovací cena dřevěných oken je až o desítky procent vyšší. Okna vyžadují pravidelnou a kvalitní údržbu, jejíž míra závisí především na materiálu a umístění okna. Při takovéto údržbě je navíc nutno okna demontovat.  Dřevěná okna také do jisté míry ovlivňují vzhled interiéru a proto nás mohou omezovat například při výběru podlahy nebo barevných doplňků.

Fotogalerie
3 fotografie