Video
Video se připravuje ...

Původní koupelna byla velmi malá a designérům se s takovým prostorem těžko pracovalo. Přesto to nakonec zvládli na jedničku. archiv TV Prima

Tentokrát v pořadu Jak se staví sen zavítáte do Velvar za Josefem a o 17 let mladší Zdeňkou, kteří jsou spolu dlouhých 30 let. A stále se milují. Není větší důkaz jejich lásky než to, co společně překonali. Nejtěžší zkouškou byla zlá hra osudu před dvaceti lety. Tehdy náruživý sportovec Josef prodělal těžkou mozkovou mrtvici s následnou embolií. Josef se totiž kvůli svému postižení nedokáže obejít v koupelně bez pomoci manželky. Nevleze do vany ani ven z ní a sám se neumyje.

Původní koupelna byla velmi malá a designérům se s takovým prostorem těžko pracovalo. Přesto to nakonec zvládli na jedničku.
Autor: archiv TV Prima

Maličká, stará a studená koupelna bez potřebného vybavení není rozhodně důstojná. Proto touží po nové, funkční koupelně se sprchovým koutem místo vany. Sami na její přestavbu nemají a nikdy na ni už z invalidního důchodu a platu poštovní doručovatelky nenašetří. Tady není důvod k váhání. Ač půjde o náročnou rekonstrukci, designéři mají touhu se jí zhostit a splnit v pěti dnech téměř nemožné. Držme jim palce.

Původní koupelna byla velmi malá a designérům se s takovým prostorem těžko pracovalo. Přesto to nakonec zvládli na jedničku.
Autor: archiv TV Prima

A jak se na proměnu dívají designéři Martina Pištěláková a Lukáš Lipert?

Lukáš: „Nebyla to proměna, to byla pomoc. Byli jsme s Martinou hrozně rádi, že jsme změnou koupelny nevylepšili jen estetiku místnosti, ale že jsme hlavně Josefovi snad i vrátili trochu důstojnosti při osobní hygieně. Původní koupelna byla opravdu stísněná a nešikovně dispozičně řešená. Záchod, který na koupelnu navazoval, byl kdysi oddělen dveřmi, které tam už léta nebyly, a tak příčka s prázdnými zárubněmi jen zbytečně zabírala místo.

Krásné na nové koupelně je okno, to tam přináší denní světlo.
Autor: archiv TV Prima

Výzvou při proměně byl čas. Koupelna je vždy náročná, protože na malém prostoru může pracovat jen pár osob a na některé mokré procesy je třeba čekat, než vyschnou, aby práce mohly pokračovat. Barevné tóny jsme ponechali ve světlých odstínech s kontrastním řešením podlahy a nových dveří do koupelny. Interiér je pro starší pár, záměrem bylo navrhnout moderní prostor, který je decentní a nesklouzne do laciné zdobnosti líbivých motivů, například obkladů v koupelně. Chtěli jsme vytvořit pozadí pro vlastní dokončení uživateli – dekoracemi, květinami a tak dále.“

Původní koupelna byla velmi malá a designérům se s takovým prostorem těžko pracovalo. Přesto to nakonec zvládli na jedničku.
Autor: archiv TV Prima

Martina: „Proměna byla velmi náročná časově i technicky. Vcelku dost času jsme strávili nad dispozicí, protože původní koupelna byla velmi malá a těžko se s takovým prostorem pracovalo. Velkým problémem původního stavu byly karma, vedení plynu a vytápění celého bytu starým kotlem, staré elektrorozvody. Měli jsme v důsledku toho užší pole pro zásahy a vedení všech takových trubek mělo vliv na dispozice, vrtání, nábytek…

záměrem bylo navrhnout moderní prostor, který je decentní a nesklouzne do laciné zdobnosti líbivých motivů, např. obkladů v koupelně.
Autor: archiv TV Prima

Nechtěli jsme dělat nějakou supermoderní a designovou koupelnu za každou cenu. Bylo totiž jasné, vzhledem k majitelům a stylu celého bytu, že vlastně největší parádu uděláme klasickou, avšak příjemnou koupelnou. Krásné na nové koupelně je okno – to tam přináší denní světlo – a zařizovali jsme ji v teplých a příjemných tónech, které jsou natolik univerzální, že se snad budou líbit všem.“

Premiéru dalšího dílu série Jak se staví sen uvidíte v sobotu 13. června v 17.35 na Primě.