Je-li venku nevlídně, můžete vypracovat osevní plán, zkontrolovat zahradní techniku, nebo opravit závady. 

Kvalitní nářadí ulehčí práci

Kvalitní nářadí vám ulehčí práci, a proto byste na něm neměli šetřit. Aby byla vaše zahrada opravdu jak z katalogu, k tomu nestačí pouze běžná technika. Velký výběr prověřených zahradních výrobků můžete najít v projektových marketech Hornbach. V základní výbavě by vám určitě neměla motyčka, rýč, sekačka na trávu, elektrické nůžky, pila, lopatka a jiné. Velkým trendem poslední doby jsou akumulátorové stroje. Mezi jejich hlavní výhody patří především tichý chod, profesionální výkon a snadná údržba.

Vlastníte-li křovinořez, elektrickou sekačku nebo zahradní nůžky, nezapomeňte jim před prvním použitím přebrousit nože. Díky nim se vám při kosení a zastřihávání nebudou rostliny třepit. Motorové stroje naolejujte, a pokud bude třeba, vyměňte jim struny a sekací nože. Při výběru nových nástrojů, hledejte pouze ty, které mají prodlouženou záruku. U těch je však podmínkou dodržovat pravidelný servis.

Chraňte se

Pracujete-li na zahradě často, jistě oceníte speciální rukavice. Na přesazování a lehčí práce vám postačí polyamidové či bavlněné máčené v latexu, při práci s ostnatými keři zas oceníte rukavice ze silnějšího materiálu, například z telecí kůže, zpevněné na určitých místech. Nezapomeňte také na ochranu očí. Ochranné brýle jistě oceníte při práci s křovinořezem a pilou. Vybírejte ty, které mají boční ochranu a jsou odolné vůči oděru a poškrábání.

Autor: Hornbach

Pečujte o okrasnou zahradu

Na začátku dubna sestříhejte dřeviny, které kvetou později, a stále zeleným stromům dopřejte pořádnou dávku zálivky, která jim po mrazivé zimě dodá dostatek vláhy. Další na řadě jsou záhony s rostlinami. Pořádně je očistěte a zbavte suchého listí, mrtvých květů a všeho dalšího, co na upravený záhon nepatří. Po důkladném vytrhání plevele záhon okopejte a pohnojte. Zdobí vaši zahradu okrasné růže? Do poloviny dubna byste měli provést jejich základní řez a dopřát jim pořádnou zálivku a přihnojení. Popínavé růže zbavte odumřelých šlahounů. Mnohokvěté růže zkraťte na sedm ok, velkokvěté na tři oka. Chcete-li keře ochránit před škůdci, je vhodné použít chemický postřik. Půdu pod keři nezapomeňte mulčovat štěpkou či mulčovací kůrou. Stejnou práci odvedou i oblázky.

Svěží trávník

„Zdobí“ váš trávník holá místa, plísně nebo chcete rovnou založit nový? Právě teď je skvělá příležitost. Nezapomeňte trávník pohnojit správným hnojivem. Jedině tak dosáhnete toho, že nebudete mít na zahradě různobarevné mapy a lysá místa. Už koncem dubna je třeba poprvé posekat trávu. S tím vám může pomoci robotická sekačka WORX Landroid M900 nebo benzínová sekačka Al-Ko Highline 526 VSI. Pokud si nevíte rady se správným výběrem sekačky pro váš pozemek, nechte se inspirovat podrobnými radami na www.hornbach.cz/navody. Posekanou trávu nevyhazujte, ale použijte ji jako přikrývku k vysazeným trvalkám a dřevinám – udržuje vlhkost půdy a také brání růstu plevelu. Přemýšlíte o založení nového trávníku? Inspirace a užitečné tipy si můžete pročíst v radách odborníka.

Zeleninová zahrada

Jarní měsíce jsou přímo ideální k výsevu první zeleniny. Záhony před výsadbou důkladně zryjte, pohnojte minerálním nebo bio hnojivem a pomocí hrábí záhon pěkně urovnejte. Půdu můžete připravit i kypřičem neboli půdní frézou. Už v dubnu vysazujte například mrkev, celer, petržel, pastinák, dále pak saláty, ředkvičky a červenou řepu. Dejte pozor na nízké venkovní teploty a pro jistotu záhony na noc zakryjte netkanou textilií. Na konci měsíce začněte s přesazováním brambor. 14 dní před jejich výsadbou přikryjte půdu průhlednou folií, aby se prohřála. Čerstvě zasazené rostliny zavlažujte, pravidelně okopávejte a mělce přihnojujte.