Materiál:

opadavé dřeviny
zahradní substrát
stálezelené dřeviny

Nářadí:

metr
rýč/lopata
provázek
dřevěné kolíky
kolečko

Jak vysazovat a stříhat živý plot?

1. krok

Výběr keřovitých rostlin: Jako živý plot můžete použít různé opadavé a stálezelené dřeviny. Pro pestře kvetoucí živý plot se dobře hodí např. kanadský muchovník, dřišťál bradavčitý, trojpuk, zlatice, zákula, hlohovec, šeřík nebo třezalka.

Vysazování a stříhání živého plotu

2. krok

Výsadba živého plotu: Rostliny v kořenovém balu můžete sázet v době od listopadu do března. Pro stálezelené dřeviny se však nejlépe hodí raný podzim a pro opadavé keře pozdní podzim. Rostliny v kontejnerech (květináčích) můžete sázet celoročně. Rovnoměrného průběhu tvarovaného živého plotu dosáhnete tak, že si napnete provázek a podle něj vykopete jamky nebo příkop. Vykopejte je tak hluboké, aby v nich kořenové baly měly dostatek místa. Na hranách jamek vytvarujte okraj pro zálivku. Zhutněnou půdu zkypřete a obohaťte ji humusem. Nyní vysázejte dřeviny v pravidelných, ne příliš malých odstupech a srovnejte je. Otevřete pytlovinu, ale neodstraňujte ji z kořenových balů. Po výsadbě kořeny upevněte jílem.

Vysazování a stříhání živého plotu

3. krok

Stříhání živého plotu: Rostlina vpravo znázorňuje řez kmenových středních výhonků a druhé dvě jsou příkladem řezu rostlin bez balu, s křovinovou kompozicí.

Vysazování a stříhání živého plotu

4. krok

U stříhaných živých plotů má celistvý tvar a vzhled větší uplatnění než u nestříhaných. Zde se spíše jedná o jednotlivé rostliny. V zásadě byste měli při stříhání postupovat tak, aby se keře zmlazovaly směrem nahoru. Tak přijde dostatek světla i na spodní části rostlin a nezakrní.

Vysazování a stříhání živého plotu

5. krok

Opadavé dřeviny odrážejí průběh ročních období.

Vysazování a stříhání živého plotu

6. krok

Stálezelené rostliny tvoří naopak po celý rok těsně uzavřený živý plot. Stálezelené druhy stříhejte na jaře.