Jaké květiny, keře a stromy udělají při dobré péči zahrádkářům radost. A naopak které rostliny kvůli květnovému »výpadku« budou strádat. Přinášíme 50 zásadních rad, které vám připomenou, co je ještě třeba v květnu na zahrádce udělat. (vasa)

1.

Nastává čas odplevelování.Abyste si ušetřili pozdější nerovný boj s pralesem plevelu, začněte v květnu pečlivě odstraňovat plevele ze záhonů. Postačí jednou týdně. Když se teď plevele nezbavíte, později hluboko zakoření a jen těžko se ho zbavíte.

2.

Plevel ze zeleninových záhonů dávejte do kompostu, kde vám dobře poslouží. Do kompostu nedáváme pýr plazivý, oddenky pcháče a svlačce vytrvalého ani plevele, které mají již vytvořená semena. Kompost umístíme nejlépe na zastíněné místo na okraj zahrady. Udržujte ho dostatečně vlhký a nezapomeňte ho zakrýt vhodným mulčovacím materiálem ( rašelina, sláma, apd.)

3.

Na užitkových zahradách začíná boj proti žravým slimákům a hlemýžďům. Použijte např. přípravky Ferramol, Vanisch granule či Mesurol. Hlemýždi mají ale také rádi pivo, takže je můžete nalákat do »pivních pastí«. Do země umístěte zavařovací sklenice a do poloviny je naplňte levným pivem. V letošním roce, ale nebude boj se slimáky tak urputný, v zimě bylo několik dnů kdy teplota vzduchu byla pod -15°C a to s minimální sněhovou pokrývkou, proto spousta vajíček slimáků zimu nepřežila. Letos byl nástup jara hodně razantní a rychlý s relativně vysokými teplotami a minimálním množstvím srážek, což slimákům také nesvědčí.

4.

Je čas vyhlásit boj mšicím. Letošní průběh počasí nasvědčuje, že by mohli být se mšicí určité problémy. Zima byla relativně chladná což jim nesvědčí, ale současné teplé a relativně suché počasí jim velmi vyhovuje. V boji proti mšicím přistupujeme opravdu až se vyskytnou a upřednostňujeme insekticidy, které nehubí jejich predátory slunéčka sedmitečná. Nejznámější je přípravek Pirimor.

5.

Ekologicky čistou alternativou chemického boje proti mšicím je např. mléko! Namíchejte stejné množství nízkotučného mléka a vody a roztokem postříkejte koruny stromů. Ošetření provádějte několikrát v rozmezí několika dní. Mléko zabraňuje mšicím v dýchání, a hubí je tak.
Tato rada je pro zájemce s ekologickým myšlením, ale nepočítejte s takovou účinností jako u klasických insekticidů..

6.

Nesnažte se úplně vymýtit kopřivy. Jsou totiž v přiměřeném množství velmi užitečné. Vedle čistících čajů a nálevů na zkvalitnění vlasů, můžete také vylouhovaný roztok z kopřiv použít jako hnojivou zálivku, rostliny po této zálivce dobře prospívají. Kopřivy louhujte ve větší nádobě nebo několika nádobách (10 až 15 litrů) dva týdny, každý den zamíchejte. Po dvou týdnech roztok, který už neobsahuje pěnu, můžete použít k zálivce. Nejlépe je roztok zředit, jeden díl kopřivového roztoku a dva až tři díly vody.

7.

Na jednom záhonu pěstujte různé plodiny. Lépe se tak využije světlo a místo a živiny z půdy jsou také lépe využity. Omezuje se také zaplevelení. Stejně tak jsou známé účinky proti napadení chorobami a škůdci.

8.

Pokud pěstujete pohromadě různé druhy plodin, vyhněte se následujícím kombinacím:
tyčkové fazole - cibule
hrách – fazole, rajčata
okurky - rajčata
brambory - rajčata
salát - petržel
Naopak tyto plodiny bývají dobrými sousedy::
fazole - mrkev, květák
zelí - keříčkové fazole
mrkev (raná) - cibule
mrkev (pozdní) - pór
salát – ředkvičky, kedlubny
rajčata – petržel, celer

9.

Pokud jste dopěstovali nebo nakoupili sazenice bylinek, můžete je nyní vysazovat na zahrádku. Z druhů u nás běžně dostupných lze doporučit například: vytrvalé ( máta peprná, meduňka lékařská, dobromysl obecná, tymián, levandule lékařská, yzop lékařský, saturejka horská, libeček lékařský ) a jednoleté ( bazalka pravá, saturejka zahradní, majoránka zahradní )

10.

Jednou z nejrozšířenějších chorob růží je padlí. Napadá hlavně ty rostliny , které rostou příliš blízko u sebe nebo mají málo slunce. Růže udržujeme řezem vzdušné, dostatečně přihnojujeme Doporučuje se zalévat ráno, aby listy mohly rychle oschnout. Z dostupných fungicidů lze použít BAYLETON 25 WP, BIOOL, FUNDAZOL 50 WP, RUBIGAN 12 EC.

11.

Když musíte proti škůdcům použít insekticidy, zakryjte během postřiku zem pod rostlinami plastikovou fólií nebo starými novinami. Tak se postřik nedostane do půdy ani na jiné rostliny okolo.

12.

Nalákejte na svou zahrádku včely, které opylují rostliny. Nezapomeňte proto vysazovat medonosné rostliny, které zajistí dostatečný nálet včel na Vaši zahrádku např. slunečnice roční, zemědým lékařský, mateřídouška obecná, saturejka zahradní i horská, šalvěj lékařská atd.

13.

Rostlinám také velmi prospěje postřik heřmánkovým roztokem. Posílí rostliny a ty jsou pak odolnější proti mšicím a různým plísním. Postačí 50 gramů heřmánku na 10 litrů vody. Nechte asi 15 minut louhovat, přeceďte a můžete použít.

14.

Kontrolujte nové výhony jabloní, zda se na nich neobjevuje padlí jabloňové. Poznáme ho lehce podle toho, že listy vypadají jako pomoučněné. Napadené větve odstřihněte až ve zdravém dřevě a spalte. Provádějte pravidelný řez korun jabloní. Chemicky ošetřete BAYLETON 25 WP, DISCUS, KARATHANE LC, RUBIGAN ,...

15.

U révy vinné čistěte kmínky od nadbytečného obrostu, od báze kmene až po výhony na tažni. Na plodných tažních provádíme podlom, kdy z jednoho pupenu ponecháme vyrůst pouze jeden výhon, nejlépe výhon hlavní s nejvyšší násadou květenství. V závislosti na klimatických podmínkách je třeba počítat se zahájením ochrany proti houbovým chorobám.

16.

Koncem měsíce května napadá plody třešní vrtule třešňová. Ta způsobuje, že je úroda našich třešní znehodnocena červivostí. Na strom proto vodorovně připevněte žluté, lepem natřené desky. Na každý metr výšky stromu použijte dvě desky.
Stromy je možno ošetřit při náletu vrtule třešňové insekticidem např. CALYPSO 480 SC.

17.

Na jabloních hlídejte výskyt vlnatky krvavé. Je to hmyz asi 2 mm dlouhý, rezavě až červenavě hnědý, narudlý až fialově červený, pokrytý voskovými bílými výpotky. Pokud se vyskytnou, potírejte je štětečkem namočeným v mýdlovém roztoku s alkoholem. Možno použít i insekticidy MOSPILAN 20 SP, PIRIMOR 25 WG .

18.

Proti dalšímu škůdci na jabloních, obaleči jablečnému, který je nejčastějším původcem červivosti plodů, je účinný roztok mýdla.
Ochranu provádíme podle náletu motýlů obaleče jablečného na feromonový lapák.

19.

Pěstitelé meruněk bedlivě pozorují, zda neodumírají větve a nové výhonky. Má je na svědomí houbová choroba monilióza. Zaschlé větve odstraňte až do zdravého dřeva a zatřete stromovým balzámem. Proti této houbové chorobě je však nejúčinnější postřik na počátku kvetení a při dokvétání fungicidy BAYCOR 25 WP, HORIZON 250 EW, SPORGON 50 WP.

20.

Výhony u ovocných stěn hrušní a jabloní ohýbejte do vodorovné polohy, podpoříte tím plodnost.

21.

Pokud mají jabloně, hrušně a broskvoně nasazeno na velkou úrodu, protrhávejte je. Každý plod tak bude mít dostatek místa pro vývoj a růst.

22.

Pokud se na vaší zahrádce usídlí krtek, počítejte s tím, že boj s ním je obtížný. Už proto, že je tato potvůrka chráněná, takže jí nesmíte ublížit. Takže zkuste například půlené stroužky česneku vkládat do chodbiček. Krtci také moc nemilují hodně aromatické bylinky.

23.

Přichází čas pěstitelů zeleniny. Na venkovní záhony vysazujte hrách, fazole, červenou řepu, brokolici, květák, pór, čekanku a ředkvičky. Na záhony přemístěte předpěstované hlávkové zelí, polorané kedlubny, květáky, poloranou, letní kapustu.

24.

Sazenice rajčat vysazujte hlouběji, než byly předpěstovány. Rostliny pod zemí vytvoří větší kořenový systém, který rostlinu lépe zásobuje živinami.

25.

Keříčkové fazole vysévejte do řádků. Tyčkové fazole zase do kruhů s opěrnými tyčemi nebo provázky.

26.

Semena okurek nakládaček, polních salátovek a cuket vysévejte do hnízd po dvou až třech semenech. Místo výsevu můžete vysazovat předpěstované sazenice.

27.

Pro výsev okurek je vhodné použít tzv. mulčovací textilii, do které vystříháte otvory pro budoucí vzešlé rostliny. Textilii rozložte přes záhon a okraje zahrňte zeminou a do otvorů vysejte namořené osivo okurek. Folie udrží záhon v bezplevelném stavu, zabraňuje rychlému výparu vody a pohlcuje sluneční záření a tím půdu prohřívá, což okurkám velmi prospívá.

28.

Pro pěstování okurek ve skleníku je možné doporučit zakoupení okurek roubovaných na tykev fíkolistou. Zamezí se tím výskyt fuzariového vadnutí, jež se často projevuje nenadálým vadnutím a po sléze úhynem zdravých rostlin v plné plodnosti. Rostliny rovněž lépe snáší relativní nedostatek vody.

29.

Po 15. květnu kdy již nehrozí mrazíky, můžete na venkovní záhony vysazovat předpěstované sazenice plodových zelenin. Paprikám se dobře daří jen v teplejších oblastech. Výsledky můžete zlepšit, když paprikám okolo záhonu uděláte z igelitové folie ohradu. Ta chrání rostliny před studenými větry. Lépe se ale paprikám daří ve skleníku nebo fóliovníku.

30.

Květen je také tím pravým termínem pro výsadbu celeru z předpěstované sadby. Celer je potřeba vysít již v lednu nejpozději v únoru.

31.

Zalévejte, okopávejte, odplevelujte a přihnojujte kompostem jahodníky. Na záhony natáhněte fólie nebo netkané textilie, aby nedošlo ke znečištění a hnilobě jahod.

32.

Projednoťte předchozí zeleninové výsevy, protože husté pěstování zhoršuje kvalitu budoucí sklizně.

33.

Nikdy nesázejte při prudkém slunci, ale později odpoledne. Sadbu důkladně zalijte. Záhony můžete přikrýt bílou netkanou textilií, která zabrání úpalu sazenic, rychlému vypařování vody ze záhonu i případným mrazíkům.

34.

Pro udržení vláhy a proti plevelům záhony mulčujte rozdrcenou kůrou (borkou).

35.

Od druhé poloviny května je již možný výskyt mandelinky bramborové. Při ohniskovém výskytu lze tato ohniska odstranit a tím výrazně potlačit další rozvoj škůdce. Proti mandelince bramborové lze použít přípravky biologické ochrany na bázi Bacillus thuringiensis tenebrionis.

36.

Květen je už také měsícem sklizně! Sklízíte první ranou mrkev, letošní kopr, špenát, ředkvičky, jarní saláty, chřest, rychlené kedlubny a také řapíky reveně (rebarbory). Nezapomeňte u ní odlamovat tvořící se květy.

37.

Na začátku května je nejvyšší čas vysadit hlízy jiřin a gladiol. Nebojte se jiřiny namnožit rozdělením trsů. Pokud již raší výhony, dejte pozor, abyste je při zasypávání zemí nepolámali.

38.

Přímo na záhony vysévejte letničky. Například šruchu, trávničku, afrikány, voskovky, okrasný tabák, salvii, letní astry a další.

39.

Natažením textilie nad záhonem, nebo třeba jen několik řad provázků na kolících zabrání ptákům, aby vám vyzobali vzešlá semínka rostlin.

40.

Můžete začít vysévat popínavé rostliny ke konstrukcím a zdem.

41.

Začátkem května je ještě vhodné období pro řez broskvoní.

42.

Pokud pěstujete lekníny a další vodní rostliny, které jste nechali přezimovat v bezmrazé místnosti, přemístěte je zpět do jezírka.

43.

Úplně ladem a svému osudu nenechávejte rozhodně odkvetlé jarní cibuloviny. Vylamujte jim květy, aby se cibule zbytečně nevysilovaly tvořením semeníků. Nikdy u nich neseřezávejte listy! Nechte je přirozeně zaschnout a cibule zatáhnout.

44.

Macešky v truhlících můžete nahradit v poslední květnové dekádě kvetoucími letničkami.

45.

Po odkvětu upravte okrasné keře řezem. Odstraňte především odkvetlé květenství. Hlavně zlatý déšť,šeřík, pěnišník a azalky.

46.

Rozmnožit můžete pěnišníky, azalky, ptačí zob, jasmín a další okrasné rostliny bylinnými řízky.

47.

Jehličnany s pevným kořenovým balem můžete vysazovat až do půli května. Postavte kolem nich lehkou konstrukci z latěk a na ni napněte pytlovinu,jako ochranu před prudkým sluncem. Udržujte ji stále ve vlhkém stavu a odstraňte ji teprve po ujmutí rostliny.

48.

Od května již pravidelně sečte trávníkové plochy. Pokud je slunečné a horké počasí, sečte později odpoledne. Při déle trvajícím období sucha je třeba trávník pravidelně zavlažovat.

49.

Ještě je možné dosévat holá místa v trávníku. Odstraňujte plevel a především mech z trávníku, na který lze použít některý z chemických přípravků (Antimech, Mechstop).

50.

Květen je také tou ideální dobou pro natírání plotů, zahradního nábytku, pergol a dalších konstrukcí.


Chemie proti škůdcům

Insekticidy

Přípravky určené k hubení hmyzu


APPLAUD 25 WP
k hubení molice skleníkové na rajčatech, okurkách a paprice, molic a červců na okrasných rostlinách a dřevinách.

5 g 30 Kč


Biool
Nejedovatý, insekticidní postřikový prostředek pouze z přírodních potravinářských surovin proti škůdcům plodin.

200 ml 69 Kč


Calypso 480 SC
K ochraně jabloní,třešní,višní,slivoní a brambor proti žravým škůdcům.

6 ml 70 Kč


Mospilan 20 SP
K hubení mandelinky bramborové, mšic včetně vlnatky krvavé a obaleče jablečného v jádrovinách, molic a mšic na okrasných rostlinách.

2 x 1,8 g 65 Kč


Fungicidy
prostředky určené k ochraně před houbovými chorobami
BAYCOR 25 WP
K ochraně jádrovin proti strupovitosti, rybízu a angreštu proti rzi vejmutovkové, višní a třešní proti skvrnitosti listů atd.

2x 10 g 85 Kč


DITHANE DG Neotec
Proti širokému spektru houbových chorob.
2x 10 g 39 Kč


KUPRIKOL 50
Proti houbovým chorobám
2x 100 g 105 Kč

RIDOMIL GOLD plus 42,5 WP
proti plísni na bramborech, cibuli, okurkách a rajčatech.
5x 10 g 75Kč


Herbicidy
pesticidy určené k hubení rostlin


Garlon
K hubení nežádoucích dřevin, kopřiv, přesliček, bolševníku.

100 ml 225 Kč


Sencor 70 WG
Selektivní postřikový herbicid k hubení plevelů v porostech brambor, hrachu, rajčat a vojtěšky.
20 g 95Kč


Touchdown
Totální herbicid
50 ml 100 Kč