Díky nim šetří na své zahradě i populární česká herečka Kateřina Brožová. „Koupila jsem je, když jsme se do domu stěhovali, to už je zhruba šest let, a musím říci, že jsem s nimi velmi spokojená. Na zahradě lemují cestu od branky ke vstupním dveřím domu a nahrazují klasická elektrická světla, i když nemají tak dlouhou životnost. Občas do nich totiž vrazí náš pes, proto sem tam nějaké musím vyměnit.“

Šetrně, levně a bezpečně

Na rozdíl od klasických zdrojů osvětlení (elektřina, plyn, baterky) se zdá, že kromě počáteční investice na nákup solárních světel máte po starosti. Slunce během dne vaše světelné zdroje „nabije“ energií, která po setmění osvítí zahradu.

Nepotřebujete po pozemku natahovat žádné kabely, osvětlení je bezpečné. Jednotlivá světla se jednoduše zapíchnou do země nebo se přišroubují k pevnému podkladu, přihrnou pískem, kamínky, ale mohou třeba i plavat po hladině jezírka nebo stát na zahradním stole.

Solárním osvětlením v podobě květů můžete ozdobit třeba okraje jezírka. Cena 831 Kč (Nelumbo)
Autor: Nelumbo
Solárními světly v podobě květin můžete olemovat okraj jezírka. Za tmy tak zabráníte případnému úrazu.

Jak to vlastně funguje

Krystalický solární panel proměňuje sluneční světlo v elektrickou energii, která se shromažďuje během dne v nabíjecí baterii. Světelný senzor spouští světlo automaticky v noci. Ke svícení slouží světelné LED diody, které spotřebují o 70 procent méně energie a mají minimálně čtyřikrát větší životnost než běžné žárovky v podobném dekorativním osvětlení.

Víte, že jednotlivé solární lampy nabízejí různou délku svítivosti? Může to být například osm, ale i dvacet hodin. Délka svícení závisí nejen na kvalitě výrobku, ale také na jeho umístění v zahradě a na tom, jak se baterie stačí během dne nabít. Proto byste měli umisťovat solární světla na slunná stanoviště, kde jim nestíní vzrostlé keře, stromy nebo třeba plot. Nabití baterie samozřejmě ovlivňuje počasí, při zatažené obloze nebo deštivém dni se jejich účinnost snižuje.

Co dělat, aby vás voda v bazénu nestudila? VYCHYTEJTE SLUNÍČKO!

Co dělat, aby vás voda v bazénu nestudila? VYCHYTEJTE SLUNÍČKO!

Pokud má být koupání v bazénu opravdu příjemné, neměla by nás voda studit. Jenže v našich klimatických podmínkách zase není tolik opravdu horkých dnů,…celý článek

Ozdobte si zahradu dřevěnou terasou! Jak na to?

Ozdobte si zahradu dřevěnou terasou! Jak na to?

Terasa je to pravé místo, kde si můžete odpočinout, posedět s přáteli, pohodlně grilovat. Někdo dává přednost terase kamenné, daleko příjemněji ale…celý článek

Kam s nimi

Osvětlení na sluneční „pohon“ nemusí však sloužit jen k večernímu posezení. Lampami si můžete posvítit na cestu ke garáži, zahradní chodníček (solární nášlapné desky) nebo schody u domovních dveří, případně vstupní branku. Zajímavě vypadají i nasvícené solitéry v zahradě.

Prodávají se také solární koule, které volně plují po hladině a během svícení mění barvy, nebo světla ve tvaru leknínu, případně solární plovoucí plastové hadice. Ceny jednotlivých světel se liší v závislosti na materiálu, použité baterii i délce svítivosti. Důležitým kritériem je rovněž vzhled výrobku, protože v zahradě mnohdy slouží jako dekorace.

Sluníčko, "nachytané" přes den, večer osvítí číslo domu. Cena 1 234 Kč (Nelumbo)
Autor: Nelumbo
Aby vás přátelé při večerní návštěve zbytečně dlouho nehledali, posviťte jim na číslo domu solárním světlem.

Solární vychytávky

Prodejci nabízejí leccos, například solární zápichy v podobě zvířátek nebo květin (zhruba za 300 Kč), kterév noci ozdobí záhony nebo skalku. Bodce z pružného plastu se ve větru kývají a světélka září modře, žlutě nebo třeba růžově. Posvítit si však můžete i ryze prakticky, k dostání je venkovní teploměr se solárním světlem (600 Kč), „osvícená“ tabulka s číslem domu (1 234 Kč) nebo klíčová dírka u vstupních dveří (350 Kč).

Fotogalerie
4 fotografie

Velkým hitem jsou také svíticí kamínky, kterými „pocukrujete“ skalku, obsypete kmeny stromků nebo jimi ozdobíte truhlíky s květinami. Vyrábějí se ze syntetického kamene s přídavkem fotoluminiscenčního pigmentu, v noci svítí až 10 hodin. Koupíte je buď po kusech, nebo po kilogramech (za 1 kg dáte asi 200 Kč).