Nové letorosty okrasných dřevin už dorostly do délky, kdy je vhodné je i s vrcholovým pupenem zastřihnout, aby se rozdvojily. Pravidelným opakováním tohoto postupu dosáhnete toho, že se plocha zcela zaplní do požadovaného tvaru.

Klasické tvarování živého plotu

Pokud chcete mít živý plot jen jako zelenou zeď, oddělující vás od ruchu ulice i od sousedů, sestříhávejte letorosty o třetinu jejich délky. U plotů vyšších, než 50 – 60 cm pamatujte na to, že je třeba je zastřihávat kónicky tak, aby základna byla širší, než horní plocha plotu. Tak budou i spodní větvě dostatečně prosvětlené a olistěné až k zemi.

Čím stříhat živý plot? Blesk.cz poradí!

Čím stříhat živý plot? Blesk.cz poradí!

Také v zámeckých zahradách obdivujete perfektně střižené živé ploty a okrasné dřeviny? I vy si můžete žít jako na zámku! Stačí si pořídit kvalitní…celý článek

Někdy přes veškerou snahu vznikne ve stěně díra. Vyspravíme ji vyvázáním sousedních větviček do požadovaného prostoru nebo hlubším sestřihem pro podporu větvení.

Abyste dosáhli absolutně symetrického tvaru, je vhodné použít při sestřihu šablonu.
Autor: Gardena
Při tvarování samostatně rostoucích okrasných dřevin do složitějších tvarů, jako je koule, kužel, komolý jehlan, patrový kužel apod. radí profesionální zahradníci používat šablonu z kartonu nebo pevného drátu. Tu přiložíte k boku stěny a podle jejího obrysu provádíte střih. Dosáhnete tak perfektní souměrnosti.

Podařilo se vám vytvarovat na zahradě zajímavou „živou sochu“? Nebo máte nezvykle střižený živý plot či okrasnou dřevinu? Pochlubte se dalším čtenářům Blesk.cz a poraďte jim, jak na to! Své příspěvky a fotografie posílejte na adresu online@blesk.cz, do příspěvku uveďte heslo STŘIHORUKÝ EDWARD.

Jak tvarovat složité tvary a figury

Střihoruký Edward to měl se svými nůžkami místo prstů jednoduché. Jde ovšem o filmovou nadsázku. Vytvarovat třeba zeleného psa, košík, srdíčko nebo další složité tvary vyžaduje představivost a trpělivost.

Počítejte s tím, že u větších objektů musíte sesadit více rostlin dohromady. Používají se především tis nebo zimostráz. Čím má dřevina drobnější listy, tím plnější a jednolitější bude požadovaný tvar.

Pro tvarování živých soch se používá drátěné pletivo.
Autor: dendro.mojzisek.cz
K vytvarování budete potřebovat formu. Obvykle se používá tzv. „králičí“ pletivo, se kterým se dobře pracuje. Vytvarujte jej do požadované podoby podle své fantazie. Do této formy potom postupně vplétejte mladé letorosty a pravidelně je sestřihávejte, aby se dobře zahustily. Po nějaké době pod listím forma úplně zmizí a vy se budete moci pochlubit živým uměleckým dílkem, které vám i Edward bude závidět.
Fotogalerie
4 fotografie