Právě v září sklízíme plody své práce. Stále ještě dozrávají rajčata a dýně, ze stromů trháme jablka, hrušky i švestky, ochutnáváme úrodu hroznového vína. A také začínáme pomalu připravovat svou zahradu na to, aby zimu přestála ve zdraví a na jaře se zazelenala a rozkvetla v plné kráse. Blesk.cz má pro vás deset tipů, na co byste neměli zapomenout:

Ještě pořád je čas vysadit ředkvičky pro podzimní sklizeň.
Autor: Jiří Rubeš
1) V polovině září je ještě pořád čas na vysetí pozdních ředkviček. Rostou rychle, takže ještě v říjnu si budete moci pochutnávat na čerstvých vitamínech.

2) Nezapomeňte také vysadit jarní květiny, ať už begonie, jiřiny, nebo cibulky narcisů, tulipánů a dalších.

3) Je také čas na výsadbu okrasných keřů, živých plotů a barevných travin. Pamatujte na to, že zvláště túje a cypřiše budou potřebovat hodně vláhy, a to i v teplejších zimních dnech!

4) Připravte si v klidu jámy pro říjnové zasazení ovocných stromků.

Září na zahradě: Připravte si barevné předjaří!

Září na zahradě: Připravte si barevné předjaří!

Září je čas, kdy sklízíme plody své práce a zároveň už chystáme svou zahradu na jaro. Právě teď je nejlepší čas na výsadbu cibulek květin, které potěší…celý článek

5) Prořežte maliníky a ostružiníky. Odstraňte staré výhony a nové vyvažte k oporám. Ke keříkům také přihrňte zeminu.

I nedozrálá rajčata a další zeleninu otrhejte ještě před příchodem prvních mrazíků. Ještě stihnou "dojít".
Autor: Ludmila Dušková
6) Ke konci září skliďte ještě před začátkem prvních mrazíků poslední zeleninu. Může být i nedozrálá, ještě "dojde". Náš tip: Dejte ji k banánům, jejich enzymy urychlují dozrávání!

7) Také cukety a dýně jsou háklivé na mrazíky. I ony ale ještě dozrají i po utržení a pokud je uskladníte na suchém a dobře větraném místě, budete si na nich pochutnávat ještě o vánocích.

8) Přeneste pokojové a další choulostivé rostliny zpět domů. Často větrejte, aby se mohly dobře aklimatizovat.

Na konci září ošetřete zahradní nábytek, přikryjte ho nebo ukliďte do suché místnosti.
Autor: Michaela Feuereislová
9) Ošetřete zahradní nábytek, zvláště dřevěný. Buď ho přikryjte, nebo ještě lépe uskladněte v suché místnosti.

10) Připravte na zimu také bazén. S výjimkou těch nejmenších a gumových je zbytečné ho vypouštět! Vyčistěte dno a stěny a odstraňte z vody nečistoty, ošetřete ji příslušnou bazénovou chemií a hlavně ho zakryjte krycí plachtou, aby do bazénu nepadalo listí.

Co potřebuje trávník před zimou? Pročísnout!

Co potřebuje trávník před zimou? Pročísnout!

Pokud chcete, aby i na jaře byl z vašeho trávníku parádní hustý koberec, musíte mu dopřát více, než ho jen pravidelně sekat, kropit a hnojit. Čas od…celý článek