Pokud máte jen pár malých stromků, je to ještě v pohodě. Ale stačí jeden vzrostlý strom a kolotoč hrabání listí je tu. Naštěstí existují šikovní pomocníci v podobě zahradních vysavačů listí, kteří tuhle nevděčnou práci usnadní. A vyřeší i problém, kam s hromadami listí. Podle čeho vybrat ten správný stroj?

Co by měl umět dobrý vysavač listí

Moderní vysavače listí mají hned několik funkcí. Měly by umět nejen vysávat, ale i posloužit při obráceném chodu jako fukar. Proudem vzduchu tak listí sfoukáte na jednu velkou hromadu, stroj přepnete do režimu vysávání a listí vysajete do vaku.

Vyplatí se pořídit si vysavač s funkcí drcení. Nasávané listí je v něm proudem vzduchu hnáno na lopatky ventilátoru a rozdrceno na malé kousky. Objem listí se tak zmenší až o 90% a získaná drť se navíc výborně hodí do kompostu, kde také mnohem rychleji začne tlít.

Co potřebuje trávník před zimou? Pročísnout!

Co potřebuje trávník před zimou? Pročísnout!

Pokud chcete, aby i na jaře byl z vašeho trávníku parádní hustý koberec, musíte mu dopřát více, než ho jen pravidelně sekat, kropit a hnojit. Čas od…celý článek

Celoročně užitečný pomocník

Tento stroj využijete i v zimě - můžete s ním odfoukat sníh z chodníků a terasy.
Autor: Mountfield
Kvalitní zahradní vysavač pořídíte díky podzimním posezónním slevám už za necelých 1 600 korun (např. v Mountfieldu). Investice do tohoto pomocníka se určitě vyplatí. Dá se totiž využít celoročně. Z cestiček na zahradě s ním můžete vysávat drobné nečistoty a zbytky posekané trávy, v dílně s ním vysajete piliny, v zimě zase z cestiček a chodníků snadno odfoukáte sníh.

Bojíte se o broučky a šneky? Někteří výrobci myslí i na ně!

Některé vysavače listí, jako třeba AL-KO, mají předkomoru na zachycení většího odpadu, který by mohl zablokovat drtící ústrojí. Zachytí i drobné živočichy.
Autor: archiv firmy AL-KO
Při vysávání listí samozřejmě hrozí, že spolu s ním zlikvidujete i drobné živočichy, kteří žijí v trávě. Pokud tedy nechcete svým podnájemníkům ublížit, můžete si pořídit vysavač s předkomorou. To je zařízení, které umí odfiltrovat šneky i brouky do samostatné komory, umístěné před lopatkami ventilátoru. Injektor navíc zabrání, aby ldrtící zařízení poničily drobné předměty, jako jsou třeba šišky z okrasných borovic.

Fotogalerie
6 fotografií