Nejprve jezírko pečlivě vyčistěte. Ostříhejte zahnívají listy okrasných rostlin a vyberte ze dna organické usazeniny. I přes zimu by produkovaly hnilobné plyny, které by vodu otrávily. Nikdy ale neodřezávejte stonky rostlin, které rostou nad hladinu. I když uschnou, budou v zimě plnit funkcí dýchacích trubic v ledě.
Postarejte se o rybky a vodní želvy
S rybami je to složitější. Záleží na tom, jaký druh v jezírku chováte. Ty tropické a teplomilné, stejně jako želvy, je třeba vylovit a umístit do větší nádoby nebo akvária. Nechte je přezimovat v teplejší místnosti, krmit je ale stačí zhruba jednou za týden.
Ostatní ryby a některé druhy želv (např. želvu nádhernou) můžete v případě, že máte alespoň na jednom místě v jezírku hloubku minimálně 80 cm, nechat venku. Budou spát u dna, kde je teplota i v mrazech kolem 4 stupňů C. Dno by mělo být písčité nebo bahnité, aby se rybky mohly „zahrabat".
Chystáme bazén na zimu: Vypouštět vodu? Zbytečný přepych!
Léto je definitivně pryč a počasí přeje leda otužilcům. Je tedy čas připravit bazén na zimní spánek. Blesk.cz vám poradí, co všechno je třeba udělat,…celý článek
Co dělat, až se na hladině udělá ledový krunýř…
Až přijdou velké mrazy, je dobré dát na hladinu kusy polystyrenu nebo otýpku větviček. Pamatujte na to, že i když rybí spí, potřebují přísun vzduchu. Vyvrtejte proto do ledu několik větších otvorů. Ale dělejte to potichu a opatrně. Otřesy ani velký hluk zazimovaným rybám ani želvám nesvědčí.
Můžete také využít nabídky některých specializovaných obchodů na zazimovací přípravky, které živočichům pomohou lépe přežít zimu. Využít můžete také speciální ohřívače a plovoucí čerpadla, sloužící k rozehřívání ledu. Uvažovat můžete i o topných tělíscích, ale pak musíte počítat s vyšší spotřebou elektřiny.
Další inofrmace o tom, co je ještě třeba před zimou na zahradě, se dozvíte také v časopise Blesk Hobby č. 11, které je právě na novinových stáncích.
SPECIÁLNÍ PŘÍLOHA: Babicova vánoční kuchařka. Téma měsíce: Zvoníci a zvonaři, nejzajímavější zvony. Rozhovor s Martinou Gavrielycelý článek