Pokud nepatříte k hrdým majitelům plastové imitace, kteří mají každoročně před Vánoci o jednu starost méně, určitě jste se už zamysleli, jaký strom letos pořídit. Na stáncích a v hobbymarketech je běžně k dispozici alespoň 5  druhů, které se liší vlastnostmi i cenou. Přinášíme vám jejich srovnání.

  • Smrk ztepilý: Vánoční klasika. Patří k nejlevnějším, ale také nejtradičnějším vánočním stromečkům. Dostupný je v mnoha odstínech zelené, má krátké jehlice a hustou korunu. Jeho největší nevýhodou je, že velmi brzy opadává. Zmírnit se to dá pravidelnou zálivkou. Strom doporučujeme po nákupu uskladnit na chladném místě a čerstvém vzduchu, domístnosti ho instalujte až těsně před Štědrým dnem. Ceny smrku ztepilého začínají na 190 - 200 Kč za délkový metr.

  • Smrk pichlavý neboli stříbrný: Tento strom mezi tradiční neřadíme, pochází totiž ze Severní Ameriky. Je však velmi oblíben pro svou elegantní barvu a symetrické, rozložité větve. Koruna ve srovnání se smrkem ztepilým unese i těžší ozdoby, pokud se stromem nehýbeme, vpodstatě neopadává. Nevýhodou při zdobeni jsou tuhé a ostré jehlice. Ceny se pohybují těsně nad hranicí 300 Kč/m.
  • Borovice lesní: Další tradiční druh. Od obou předcházejících se velmi liší, koruna je řidší, jehlice dlouhé a měkké. Má také světlejší barvu. Výhodou je nízká cena - začíná na 200 Kč/m - a také fakt, že téměř neopadává.
  • Borovice černá: Mohutný strom, široká a pevná koruna, velmi tmavá barva. Mezi tradiční určitě nepatří, původem je totiž z Balkánských hor. Poslední dobou obliba černé borovice roste. Jehlice jsou dlouhé až 15 cm a téměř neopadávají. Cena přesahuje 300 Kč/m.
  • Jedle kavkazská: Na závěr přinášíme hit posledních let. Pochází z Turecka a Kavkazu. Jedle (ať už se jedná o kavkazskou, nebo bělokorou) má téměř dokonalé vlastnosti. Jehlice jsou měkké, mají svěže zelenou barvu a vydrží dlouhé týdny. Koruna má nádherný kuželovitý tvar a je velmi kompaktní. Větve bývají vcelku pevné, udrží proto i těžší ozdoby. Zřejmě jedinou nevýhodou je vysoká pořizovací cena, která začíná na 400 - 450 korunách za metr.

Pěstitelé si stěžují, že jarní mrazíky poškodily část produkce a ceny budou letos vyšší než v minulosti, vysoká konkurence však pravděpodobně přílišný nárůst neumožní. Ať už vás zaujme kterýkoliv stromek, držíme palce, abyste vybrali ten pravý!

Fotogalerie
4 fotografie