Štíři mezi stromy

Ridery můžeme zařadit do množiny zahradních traktorů. S trochou nadsázky lze říci, že jde o velké sekačky s objemným košem a sedadlem. Práce s nimi je ale výrazně pohodlnější (sedí se na nich) a rychlejší. Díky umístění motoru pod sedadlem má řidič skvělý výhled na sečenou plochu, a proto se manévry mezi stromy, keři či jinými překážkami obejdou bez problémů. Výhodou je také mimořádný poloměr otáčení. Jízda rideru se ovládá pomocí manuální převodovky (zpravidla pětistupňová), anebo hydrostatické převodovky. To je obdoba automatu, jaký známe z automobilů, a do složitějšího terénu s množstvím překážek ho lze jenom doporučit.

Traktor je ideální pomocník na sečení trávy
Autor: GGP

Komfort + výkon = zahradní traktor

Ve srovnání s ridery mají zahradní traktory výkonnější motory (až 24 koní), objemnější sběrný koš (až 360 l) a větší záběr sekačky (až 122 cm). Ta je osazena dvěma noži, které zaručí perfektní kvalitu sečení. Volte traktor se sekačkou, pro niž se vžil výraz „plovoucí“. Tento způsob zavěšení dovoluje sekačce kopírovat povrch terénu a zabraňuje poškození (sedření) trávníku.

Značkový traktor od německého výrobce WOLF-Garten s motorem Kawasaki
Autor: WOLF-Garten

Při výběru konkrétního stroje dbejte také na správný tvar a šířku odhozového tunelu. Měl by být co nejširší a především přímý. V opačném případě by totiž sběr nemohl probíhat dobře a tunel by se často ucpával. „Doporučuji se přímo u prodejce na odhozový tunel zeptat a nechat si ho ukázat. Je to jeden ze základních předpokladů, aby traktor správně fungoval,“ upozorňuje odborník na sekací techniku Tomáš Boukal ze společnosti Mountfield.

Dalším předpokladem jsou motory. Jednoválcové či dvouválcové motory od špičkových výrobců Briggs&Stratton, Kawasaki a GGP nepřináší pouze dostatečný výkon, ale vynikají také spolehlivostí a dlouhou životností. Stejně jako v případě riderů i traktory mohou být vybaveny převodovkou manuální nebo hydrostatickou, ovládanou pedály.

Osvědčený traktor od renomovaného značkového výrobce GGP
Autor: Mountfield

Jako v automobilu

U moderních traktorů se v poslední době klade kromě funkčnosti velký důraz na komfort obsluhy. Tomu odpovídá, zapnutí sekačky tlačítkem, zvuková signalizace při naplnění koše, držák na nápoje či mobilní telefon, nastavitelné sedadlo, tempomat, palubní počítač s multifunkčním LCD displejem, světlomety (dokonce i LED) a mnoho dalších prvků, jež bychom hledali spíše v seznamu příplatkové výbavy současných automobilů. To jsou u zahradního traktoru zbytečnosti, řeknete si možná, ale věřte, že pokud s traktorem budete pravidelně pracovat na velkých plochách, tyto „zbytečnosti“ vám přijdou vhod a budou vás nutit k úsměvu.

Novinka roku 2013 v síti prodejních center Mountfield
Autor: Mountfield

Traktor + příslušenství = dokonalá zahrada i její okolí

Myslet si o traktoru, že je to jen velká výkonná sekačka by bylo velkým omylem. Trumfem těchto strojů je totiž jejich univerzalita, která dovoluje profesionální péči o trávník a celoroční využití pro různé práce kolem domu. Například vozík poslouží k převozu materiálu, trávu prodýchá provzdušňovač a čistič trávníku pomocí ohebných metliček porost doslova vymete. Nezbytností pro všechny, kdo o svůj trávník pečují, je travní válec a postřikovač. V zimních měsících se zase traktor promění v odklízeče sněhu. V tom mu pomůže sněhová radlice a rozmetadlo.