„Strunovou sekačku využijeme prakticky na každé zahradě u rodinného domu. Vždycky se totiž najde nějaké to špatně přístupné místo, při jehož sekání oceníme nízkou hmotnost a široké možnosti polohování,“ říká Aleš Mostecký, odborník na strunové sekačky z Mountfieldu.

Pokud nás trápí vysoká tráva například kolem stromů, okrasných květin, pod zahradní lavicí, podél cest, plotu, bazénu nebo pokud ruší vzhled vaší zahrady neupravená zákoutí a jiné nedokonalosti na špatně přístupných místech, jsou pro nás strunové sekačky dobrou volbou. Díky své již zmiňované nízké hmotnosti a jedinečnému konstrukčnímu řešení s nimi pohodlně dosáhneme téměř všude.

Novým trendem jsou akumulátory

„Strunovky můžeme pořídit ve dvou variantách – s elektromotorem nebo s akumulátorem. Prvně zmiňované stroje jsou u nás běžné, nicméně akumulátorové modely si získávají stále větší oblibu,“ doplňuje Mostecký.

Aku „strunovky“ bodují především tím, že ke svému provozu nevyžadují přívod elektrické energie, přičemž u dnešních moderních strojů není na místě obava z nedostatečné kapacity baterií. Nejlepší modely s lithium-iontovými akumulátory zvládnou i 45minutovou práci na jedno nabití, což je i pro větší zahradu naprosto dostačující.

Elektrické či aku sekačky se vyznačují tichým chodem, minimálními vibracemi a nízkými provozními náklady. V poslední době se však výrobci soustřeďují i na uživatelský komfort a propracovanou ergonomii. To je u tohoto typu zahradní techniky velmi důležité. „Strunovka“ zkrátka musí dobře padnout do ruky, v opačném případě bychom se při práci zbytečně trápili.

Pomocná kolečka a otočnou hlavu oceníte např. při obsekáváí obrubníků.
Autor: Mountfield
Příslušenství pro specifické využití

Ve standardní výbavě těchto strojů můžeme najít opěrné kolečko pro vedení strunové hlavy při ořezávání okrajů trávníku např. podél obrubníku, kloubovou a otočnou strunovou hlavu pro práci v těžko přístupných místech, výškově nastavitelnou rukojeť podle individuálních potřeb, pojezdová kolečka pro maximální komfort při práci a mnoho dalších prvků. Při výběru dbejte kromě dostupného příslušenství také na poskytovaný servis a délku záruční doby.

Pokud chcete rychle a bez zbytečné námahy upravit trávník na obtížně dostupných místech, je strunová sekačka tou pravou volbou pro vás.

Fotogalerie
3 fotografie