Technika zaštipování zakrslých stromů v okrasných miskách pochází z Japonska a odtamtud se k nám také dováží četné druhy dřevin, které jsou pro tento způsob pěstování vhodné. Některé druhy stromů, z nichž lze bonsaj vypěstovat, nalezneme i v naší přírodě. Po kterém stromu tedy sáhnout, chceme-li s pěstováním bonsaí začít ještě dnes?

Nejprve to zkuste s modřínem

Pro úplné začátečníky doporučujeme v našich zeměpisných šířkách běžně rostoucí stromy, které neznamenají velké investice, jsou přivyklé zdejšímu podnebí a pokud s nimi nejsme spokojeni nebo nás pěstování bonsaí omrzí, můžeme je vysadit zpět do volné přírody.

Takovouto bonsaj můžete vypěstovat z obyčejného modřínu.
Autor: Profimedia.cz

K takovým stromům patří například modřín opadavý. Díky tomu, že pravidelně mění jehličí, mění se i jeho vzhled v průběhu roku, což mu přidává na atraktivitě. Modřín je velmi tvárný a pokud náhodou provedeme neuvážený řez, můžeme se spolehnout, že větev brzy opět doroste. Jeho drobné jehlice a načervenalá kůra evokují vzhled exotických jehličnanů dovezených z východní Asie či Severní Ameriky.

Podobně se k bonsajistickým experimentům hodí i habr obecný. Ten se vyznačuje drobnými, vroubkovanými lístky a opět také vynikající tvárností. Ve srovnání s modřínem navíc lépe snáší přesazování.

Červený acer - bonsajistická klasika.
Autor: Profimedia.cz

Acer: Zelený, červený i zlatý

Velmi populárním stromem pro tvorbu bonsají, tentokrát již z dovozu, je japonský javor neboli acer. Ten se vyskytujev v mnoha formách, lišících se tvarem, velikostí a barvou listů. K nejvíce ceněným kultivarům patří červenolistý acer s jemným vroubkováním nebo zlatý acer. Pro pěstování v misce se ovšem nejlépe hodí zelená forma s drobným dlanitým listem, výrazně připomínajícím javor. Acer pořídíme ideální v zahradnictví nebo specializované prodejně, při jeho pěstování se vždy řídíme radami odborníka, patří k choulostivějším druhům stromů.

5 tisíc let starý Metuzalém

Vynikajícím bonsaistickým materiálem je borovice osinatá. Ta pochází z amerických Skalistých hor a některé ze stromů tohoto druhu řadíme k nejstarším žijícím organismům na Zemi: stáří jedince zvaného Metuzalém je odhadováno na více než 4750 let. Borovici osinatou můžete pořídit ve formě sazenice, nebo ji vypěstovat přímo ze semen. Jejím specifikem je nečervenalá kůra a pětičetné snopečky jehlic s drobnými bílými výrony zoxidované pryskyřice. Tento druh se velmi dobře adaptuje na nepříznivé životní podmínky, k jeho výhodám z hlediska pěstování bonsají patří rovněž velmi pomalý růst. I v našich podmínkách je borovice schopna vytvořit šišky s životaschopnými semeny, pokud máte štěstí a dostataek trpělivosti, můžete si proto vytvořit vlastní sadbu.

Borovice osinatá v přírodě. Metuzalém, nejstarší žijící organismus na Zemi, roste v amerických Rocky Mountains.
Autor: Profimedia.cz

Podobně jako acer, pochází z Japonska také drobnolistý jilm. Ten může vzdáleně připomínat habr, jeho lístky jsou ovšem ještě menší. Jedná se o velmi houževnatou dřevinu, která výborně snáší tuzemské podmínky. Pořídíte ji ve specializovaných prodejnách.

Bonsaistika patří ke koníčkům, jejichž výsledky jistě všichni ocení. Správnému pěstování bonsají a přehledu všech věcí, ketré k němu budete potřebovat, se budeme věnovat v některém z příštích článků.

Fotogalerie
7 fotografií