Nevíte, co to je? Je to složenina anglických slov „vertical“ a „cut“, což znamená vertikální řez. Trávníku se ordinuje nejlépe dvakrát do roka. Zbavíte ho při ní všeho, co do něj nepatří. Tedy mechů, zbytků staré trávy a odumřelých stébel, které dohromady tvoří travní plsť, a ta brání přístupu vláhy i živin ke kořenům Proč se vertikutace dělá? Trávník se provzdušní a dojde k proříznutí travních drnů a kořenů, které se pak rozvětví a trávník v důsledku toho houstne.

Autor: archiv

Proč na podzim

Zdá se vám, že podzimní vertikutace není potřeba, když děláte tu jarní? Omyl. Na podzim je velmi důležitá, protože trávník sloužil celou sezonu, a je ho spotřeba mít ho na zimu v nejlepší kondici. Dalším dobrým důvodem je, že po zákroku se ke kořenům podstatně lépe dostane speciální podzimní hnojivo, které porost zocelí na zimu. A navíc odstranění travní plsti omezuje výskyt sněžné plísně.

Autor: WOLF Garten

Čím se vyzbrojit

Na první pohled si stroj můžete splést se sekačkou. Ale uvnitř je jiný. Rozdíl je v umístění nožů na hřídeli stroje. Nože a pružiny mají svislou polohu, a proto lehce a šetrně nařezávají drny a zahlcený trávník čistí. Hlavním měřítkem při nákupu správného vertikutátoru by měla být velikost pozemku, o který se potřebujete postarat. Pokud máte menší zahradu a v dosahu máte elektřinu, vystačí vám elektrický model. Je skladný a nenáročný na údržbu. Na větší travnaté plochy už potřebujete benzínové vertikutátory. Díky silným čtyřtaktním motorům a velkému záběru jsou velmi výkonné, a proto je práce s nimi podstatně rychlejší a efektivnější, než s elektrickými stroji.

Autor: Mountfield

Neorejte!

Jak si vybrat ten pravý? „Zákazníci by měli při výběru vertikutátoru dbát na jeho konstrukci, aby byl při práci stabilní a nekymácel ze strany na stranu. Důležitý je i tvar vertikutátoru (šasi). Když je před noži příliš mnoho volného místa, tvoří se tam chuchvalce trávy, a stroj přestává dobře pracovat,“ radí Jiří Ortner z Mountfieldu. Důležité je i snadné nastavení hloubky zářezu. „Lidé často vertikutují podle pravidla:čím hlouběji, tím lépe. To je ale špatně. Ideální hloubka vertikutace je  2 - 4 mm,“ dodává Jiří Ortner.

Autor: archiv

A co pak? Přisít a přihnojit

Po vertikutaci mohou vzniknout holá místa, která je třeba dosít. Ideální je použít kvalitní osivo, které má schopnost rychle klíčit. Aby to semena stihla dřív, než přijdou první chladné dny. Na podzimní dosev se hodí prémiové travní směsi od známých německých značek WOLF-Garten a Eurogreen. Potřebné živiny na posílení a zdárné překonání zimy dodají trávníku speciální podzimní hnojiva například z řady Hortus od firmy Rašelina Soběslav.

Fotogalerie
2 fotografie