Aby byl trávník opravdovou chloubou zahrady a potěchou pro oko, potřebuje zdárně překonat nejtěžší období roku – zimu. A bez vás to nezvládne. Právě teď je nejvyšší čas dát mu odpovídající péči, která trávník posílí pro zimní období. Aby ho ve zdraví přečkal, a na jaře byl plný síly pro nový start.

Hnojivo je základ

Víte, co je na zahradě základem úspěchu? Je to správné hnojení.  Pro trávník tahle poučka platí dvojnásobně, a tak není divu, že travní hnojiva jsou opravdová věda.  Ale nebojte se, stačí si jen správně vybrat. Práci vám ušetří druhy s dlouhodobým účinkem, u kterých nehrozí přehnojení a možné spálení trávníku. Všechny potřebné živiny se z nich do země uvolňují postupně.

Autor: WOLF Garten

Dusík trávu žene vzhůru

Na jaře a během vegetační sezony potřebuje trávník hnojiva s vysokým obsahem dusíku, který podporuje růst. Jenže na ně musíte s nástupem podzimu zapomenout, jinak napácháte víc škody, než užitku. V čem je potíž?  Pokud budete i během podzimu používat stále stejná hnojiva s vyšším obsahem dusíku, bude trávník dál pokračovat v bujném růstu.

To ho bude stát spoustu sil, a když pak klesne teplota pod nulu, bude na mráz mnohem citlivější.

Autor: archiv

Draslík chrání před mrazem

Na zimu potřebuje trávník něco docela jiné. Před nejchladnějšími měsíci roku je naopak potřeba začít růst postupně zpomalovat, v podstatě ho téměř zastavit. Na řadu tak přicházejí speciální podzimní hnojiva, která mají úplně jiné složení, než ta sezonní. Podzimní hnojiva mají oproti nim sníženým obsah dusíku a optimálně vyvážený poměr dalších prvků. Obsahují zejména draslík, který podporuje vyzrávání rostlinných pletiv a přispívá ke snížení obsahu vody ve tkáních. Jen tak trávník přežije i dlouhou zimu ve zdraví a na jaře nám pak plný síly bude dělat znovu radost. Správně pohnojený trávník přes zimu nevymrzá a je také odolnější proti houbovým chorobám, například tolik obávané plísni sněžné.

Autor: Mountfield

Sypat nebo lít?

 Jak se hnojiva do trávníku dostanou? Jednoduše. Záleží na tom, jaký typ si vyberte. Jsou tu sypká hnojiva, která rovnoměrně rozhodíte po porostu. Velkým pomocníkem při jejich aplikaci jsou na menších pozemcích sypací vozíky nebo ruční rozmetadla. Na větší už se vyplatí mít rozmetadlo, které jednoduše připojíte k zahradnímu traktoru. Další možností jsou rozpustná hnojiva. Ta se rozpustí ve vodě a nalijí ke kořenům.

Autor: WOLF-Garten

Poslední sekání

Pro dobré přezimování potřebuje trávník správnou výšku. I když jste v sezoně zvyklí mít ho nakrátko, při posledním podzimním sečení ho nechte raději vyšší. Trávník v zimě trápí nízké teploty, přílišná vlhkost a nedostatek slunečního svitu. Kdy by byla stébla krátká, neposkytla by kořenům dostatečnou ochranu. Proto trávu od října sekejte jen zřídka a porost nechte vždy vyšší než 5 cm.