Vyčistěte bazén a ošetřete vodu

Nejprve je potřeba odstranit všechny nečistoty ze dna. Rychlostí blesku to zvládne bazénový vysavač. Pryč musí i všechno, co plave na hladině. S tím si poradí teleskopické síťky. Pak je nutné zkontrolovat a případně upravit úroveň pH, tvrdosti vody a chlóru. K tomu vám poslouží sady testerů a ověřená bazénová chemie. Nakonec zapněte filtraci a nechte ji běžet tak dlouho, než se voda v bazénu dobře promíchá.

Odstranění nečistot.
Autor: Mountfield

Voda se nevypouští

K nejrozšířenějším mýtům patří ten, že voda se z bazénů na zimu vypouští. To byste se nedoplatili. Jen se odpustí na úroveň asi deseti centimetrů pod skimmer, tedy sběrač nečistot. Pak na místo hlavy vratné trysky našroubujete zátku vratné trysky. Pokud tuto zátku nepoužíváte, odpusťte vodu pod úroveň vratné trysky, hlavu vratné trysky demontujte i s kroužkem a oba díly uskladněte.

Odpojení filtrace.
Autor: Mountfield

Čisté stěny

Kde není voda, vyleze na světlo špína a usazeniny. Ty musí pryč. Proto stěny bazénu pod i nad hladinou dobře očistěte speciálních čistícím přípravkem, vybrat můžete například Azuro Clear Forte. Dobré je použít k tomu speciální houbičku, která povrch fólie nepoškodí. Když máte hotovo, odpojte hadice a vylijte z nich veškerou vodu.  Dobrým pomocníkem je při tom obyčejný domácí vysavač na mokré vysávání.

Očištění bazénu.
Autor: Mountfield

V hlavní roli chemie

I když máte vodu vyčištěnou, na zimu by to nestačilo. Potřebuje speciální péči, aby dlouhý zimní čas dobře překonala. Zajistí to zazimovací přípravek, který do vody přidáte podle návodu. Co všechno umí? Má speciální složení, takže bude během zimy účinně bránit růstu řas a vzniku zákalů. V ČR je nejrozšířenější AQuaMar Zazimovač nebo Azuro Zima.

Nalévání zimní chemie do bazénu.
Autor: Mountfield

Zazimování filtrace

Bazén ale není jen o vodě. Stejnou pozornost je důležité věnovat také pískové filtraci. Pískovou náplň filtrace propláchněte. Když ji ale používáte dvě sezony, raději ji vyměňte za novou. Zrnka jsou za tu dobu už obroušená a nefiltrovala by na sto procent. Není to velká investice. Nová náplň se dá koupit ve specializovaných obchodech v balení po 25 kg. Z  filtrace potom demontujte čerpadlo i hadice a nezapomeňte z nich dobře vylít zbylou vodu. Další voda, která by v zimě mohla zmrznout a škodit, je také ve filtrační nádobě. I odtud musí ven.

Bazénová chemie.
Autor: Mountfield

Výbavu dejte do tepla

Co je ještě nutné uložit na zimu? Solární ohřev. Panely odpojte, vysajte z nich vodu a uložte je na místo, kde nemrzne. Pokud máte tepelné čerpadlo, odpojte je od elektrické sítě a uzavřete obtokové ventily. Také z čerpadla vypusťte vodu a tu, co zbyla ve výměníku, pečlivě vysajte. Přes zimu by v bazénu neměly zůstat bazénové schůdky. Vyndejte je, vyčistěte a uložte. Ptáte se, kam dát všechny usušené a vyčištěn součástí výbavy? Na suché místo, kde ani v těch nejvyšších mrazech neklesne teplota pod bod mrazu.

Čas zakrývání

Poletující nečistoty nemají volno ani v zimě, a tak na bazén dejte krycí plachtu. Ta ho ochrání před poletujícím jehličím a listím, které na podzim opadává. Poté, co voda zamrzne, je vhodné krycí plachtu odstranit, aby se nepoškodila.

Kdy zavolat odborníka

 Vidíte, složité to není. Stačí pár kroků a váš bazén je dobře připravený na přezimování. Na jaře ho najdete v dobré kondici a uvedení do provozu nanovou sezonu bude rychlé. „Příprava zahradního bazénu na přezimování není příliš složitá a ještě jednodušší ji mají majitelé bazénových zastřešení,“ radí Michlad Dluhoš z Mountfieldu. „Ty vodu v bazénu bezpečně ochrání před spadem nečistot.  I tak se ale může stát, že si někdo na zazimování sám netroufne, nebo prostě nemá čas. V takovém případě je možné obrátit se na odborné firmy, které bazény prodávají. Využívají to především majitelé zapuštěných bazénů, které bývají vybaveny sofistikovanější technologií,“ dodává Dluhoš z Mountfieldu.