Nemáte tušení, jak vás takové stroje zbaví každoroční nepříjemné povinnosti pracně odtahat veškerý zahradní odpad do obecního kontejneru nebo naporcovat do hnědé bio popelnice? Je to jednoduché. Jak drtič, tak i štěpkovač dokáže všechno to, co zbylo po prořezávání a zmlazování ovocných stromů i keřů nejen zpracovat, ale především zhodnotit.

Autor: Mountfield

Drtiče vyrobí mulč

Elektrické drtiče pracují s usilovností stáda bobrů. Dokážou si poradit s větvemi o průměru až 4,5 cm, které zpracovávají soustavou rotujících nožů. Co je výsledkem takového snažení? Jemná dřevní drť, která výborně poslouží jako základ do kompostu, nebo se dá zužitkovat i jako kvalitní mulč na záhony. A co je nejlepší, nemusíte za to platit. Jen si spočítejte, kolik stojí takový jeden pytel v obchodě.

Autor: Mountfield

Štěpkovače naplní třeba kamna
I když se může na první pohled zdát, že štěpkovače dělají totéž, co drtiče, opak je pravdou. Oba stroje sice zpracují větve, ale každý jinak. Štěpkovače mají uvnitř ozubené kolo, vlastně jakousi frézku, které větve postupně ukrajuje a zároveň automaticky vtahuje větve do vnitřního mechanismu stroje. Výsledkem jsou asi 2,5 centimetru dlouhé štěpky, které můžeme využít nejen jako mulčovací materiál, ale po proschnutí i jako palivo do kotle nebo krbových kamen.

Autor: Mountfield

Velká kola šetří práci

Před tím, než se pro ten který stroj nadchnete, raději se pořádně podívejte, jestli má všechny nezbytnosti. Třeba velká kola, se kterými si ho pohodlně popovezete kamkoliv budete potřebovat. A nebudete k tomu ani nikoho potřebovat jako asistenta. Zapomeňte taky na modely, které nemají integrovaný průhledný plastový box na odpad. Máte s ním přehled, kolik už nadrceného materiálu máte, a pak ho snadno odnesete, kam je potřeba.

Autor: Mountfield

Bezpečnost až v první řadě

Nezbytná je u drtičů i štěpkovačů bezpečnostní pojistka, která zabrání spuštění stroje, když pod výstupem není umístěn box. Velmi šikovná vychytávka je také pěchovač, které se stará o snadnější posouvání větví do drtícího nebo štěpkovacího ústrojí. Při práci taky nesmíte zapomenout na bezpečnost. Postará se o ni pojistka, která při výpadku proudu přístroj automaticky vypne. Aby se dal opět do chodu, musíte znovu stisknout tlačítko startu.