Tak popořádku. Kultivátor se dá nejlépe představit jako stavebnice, kterou si každý skládá podle svých potřeb. Zní to trochu podivně, ale je to tak. K jedné výkonné motorové jednotce podle potřeby připojíte až 25 druhů nejrůznějšího přídavného zařízení.  Je to jako mít pokaždé zcela jiný stroj. „Když propočítáme jejich využití, vyjde nám, že během celého roku na zahradě, louce nebo kolem domu zvládnete s kultivátorem nepřeberné množství nejrůznějších prací, na které byste jinak potřebovali kůlnu plnou jednoúčelových strojů,“ říká Petr Zahrádka z Mountfieldu.

Orba kultivátorem.
Autor: archiv redakce

Na podzim mu svěřte úklid

Co by to bylo za podzimní úklid bez přepravy hald nejrůznějšího zahradního odpadu? Při tom je neocenitelným pomocníkem kultivátor s přepravním vozíkem, který uveze až 500 kg a má i bezpečnou nožní brzdu. Snadno s ním přemístíte velké květináče s rostlinami, které musí na zimu domů, přivezete dřevo do kamen. A to ještě není vše. Z místa na místo vám pomůže přepravit také posypový materiál na cesty v zimním období. Ale tím výčet možností rozhodně nekončí. „Připojit ke kultivátoru se dá čelní radlice se záběrem 100 cm, jednoduše s ní přesunete písek, štěrk nebo novou zeminu na pozemek. Radlice má nastavitelný úhel a vyměnitelný pryžový břit. Kromě toho se velmi dobře hodí v zimě na prohrábnutí příjezdové cesty,“ dodává Zahrádka.

Autor: Mountfield

Nezdolný při zpracování půdy

Další příslušenství, které oceníte především na podzim, jsou nástroje na kypření a orbu.

Na výběr je hned několik druhů pluhu na orbu. Sestava rotavátorů slouží ke kypření, rozbití hrud a urovnání pozemku. Se sklizní brambor pomůže vyorávač. Výběr vhodného příslušenství, je rozsáhlý i pro jarní práce. Bránami urovnáte pozemek a prokypříte půdu. Smykem rozbijete ztvrdlé hroudy hlíny. Kombinátor urovná pozemek a zvládne i hlubší prokypření. Sestava hrobkovacích radlic se hodí k vytvoření a zahrnutí hrobků při sadbě brambor. Nožová plečka zvládne meziřádkové prokypření během vegetace.

Autor: Mountfield

Expert na trávu

Tušili jste, že kultivátor je jeden z nejvýkonnějších strojů na sečení vysoké trávy? Když připojíte jednobubnovou sekačkou, poradí si s přerostlým a tuhým porostem vysokým až 120 cm. Jenže co s tou posečenou a v řádcích uloženou trávou uděláte?  Nasadíte obraceč sena, který otáčí nebo shrnuje posečenou trávu. To je všechno pěkné, řeknete si možná, ale kdy já mám tak velký pozemek. Přece po něm nebudu s tak velkým strojem běhat. V tom případě se vám bude líbit sedačka s nosičem nářadí, která je pro bezpečnou práci vybavena nožní a parkovací brzdou a zvedacím závěsem pro připojení zadního příslušenství. Klasický kultivátor se rázem změní na čtyřkolový stroj s pohodlným sezením pro obsluhu.

Příprava půdy.
Autor: Mountfield

Doplňky, které zlepšují manipulaci se strojem

*Orební návleky

Kovové návleky na kola, zlepšují pohyb stroje v obtížném terénu.

*Přídavná závaží

Zatíží stroj a zlepšují záběr kol, takže je stroj stabilnější a neprokluzuje.

*Volnoběžky

Speciální náboje do kol, mají 4 režimy, které usnadňují zatáčení a manipulaci se strojem.