Aby byl živý plot opravdovou chloubou zahrady, musí být nejen dobře rostlý a zdravý. Smiřte se s tím, že bez dokonalého tvaru prostě hezky vypadat nebude. A stejné je to i s jednotlivými keři. Jediný pomocník, který z nich dokáže i rukou laika udělat hotové skvosty, jsou plotové nůžky. Jsou lehké do ruky a snadno se ovládají, takže s nimi může pracovat opravdu každý.  Stačí pár tréninků a budete stříhat přesně tam a tak, jak budete potřebovat. Třeba tak, jako to vidíte v zámeckých parcích.

Benzínové plotové nůžky
Autor: Oleo Mac
 

 

Co budeme stříhat

Tak jako u většiny zahradních strojů i u plotových nůžek si ty správné vybíráte podle toho, co a jak často budete udržovat. Na trhu jsou modely s elektrickým, akumulátorovým nebo benzinovým motorem. Elektrické plotové nůžky jsou lehké, dobře se ovládají, mají bezpečnou obsluhu a střihat s nimi budete přesně. Uplatnění najdou tam, kde je dobrý přístup ke zdroji energie.

 

Akumulátorové plotové nůžky
Autor: Ikra

 

V módě jsou akumulátory

Stále populárnější jsou plotovky s akumulátorovým pohonem. Jsou lehoučké a pracovat s nimi můžete kdekoliv na zahradě, i když sousedi vedle grilují. „Pohání je výkonné Li-Ion akumulátory, které na jedno nabití pracují až 60 minut. Na větší plochy už je lepší vzít stroje s benzinovým motorem, které se hodí pro dlouhodobější práci. Aby se s nimi pracovalo komfortně, jsou vybaveny účinným antivibračním systémem,“ říká Aleš Mosteckýz Mountfieldu.

Teleskopické plotové nůžky
Autor: Ikra

 

Na délce záleží

Když už víte, jaký pohon, musíte si taky vybrat délku střižné lišty. Obecně platí, že krátké lišty jsou vhodné na dokonalé a přesné tvarování keřů, dlouhé si dobře poradí s úpravou rozsáhlejších rovných ploch živých plotů. „Je důležité si uvědomit, že právě kvalitní střižné lišty jsou pro stroj nejdůležitější. Nejlepší jsou vyrobené z oceli obráběné laserem,“ dodává Mostecký. Zdá se vám to přehnané? Ale to by nemělo. Pokud se do práce pustíte nějakou nekvalitní, zůstanou vám poškozené větvičky a listy. Rostliny se z takového šoku třeba ani nemusí vzpamatovat.

Autor: Mountfield

 

Stříhání i ve výškách

Mávli jste nad všemi těmi vymoženostmi rukou, protože vám plot přerostl přes hlavu? Zapomeňte na šplhání po štaflích a zkuste teleskopické plotové nůžky. Pěkně s nimi budete stát na zemi a dosáhnete až do výšky 4,5 metru.