Nevíte, co to je? Prostě si nad bazén pořídíte „střechu“. A záleží jen na vás, jestli bude zastřešení posuvné nebo přenosné.

Mobilní je lehké

Přenosné zastřešení se hodí především pro bazény postavené na povrchu, ale dá se využít i pro bazény zapuštěné. Využívá se nejčastěji pro bazény postavené na povrchu, ale lze ho použít i pro bazény zapuštěné. Vynachválit si ho nemohou majitelé bazénů u chat a chalup, kde jim dobře poslouží jen během letní sezony.

Tento typ zastřešení má lehkou konstrukci z hliníkové slitiny, takže se dobře přemisťuje. Konstrukce je potažena trvanlivou a odolnou PVC tkaninou, která se dá nejlépe přirovnat k materiálu na výrobu plachet na kamiony. Je to hotový nezmar.

Autor: Mountfield

Schová i nábytek

Podle toho, jaký máte bazén, si zastřešení vyberete v oválném nebo kruhovém provedení. Na výběr jsou i opravdu velká zastřešení (až 11 x 5 m) s výškou od 1,8 až do 2,5 metru. Kdo chce, pořídí si větší a rázem má vedle bazénů chráněné místo pro sestavu zahradního nábytku. Venku se mohou čerti ženit a rodina se pohodlně koupá i posedí i kávy. Přenosné zastřešení si navíc otevřete ze všech stran.

Snadno a rychle

Zdá se vám, že je pro vás zastřešení příliš složité? Ale jděte. Jeho montáž i demontáž je snadná. „Postavíte konstrukci, přes ni přehodíte plachtu, kterou přichytíte. Pak už zbývá jen ukotvit patky konstrukce do země a je hotovo. Žádné stavební práce vás nečekají,“popisuje Radek Hanzlík z Mountfieldu. A protože je na kolečkách, přemístíte si ho právě tam, kam potřebujete. Faktem je, že přenosné zastřešení není řešení na celý rok a v porovnání s pevným zastřešením jsou tepelné ztráty o něco vyšší.

Autor: JFC

Zastřešení na kolejích

Kdo chce mít bazén pod střechou celý rok, volí posuvné zastřešení. Vyjde sice dráž, ale nabízí majiteli víc. Od vyšších energetických úspor přes bezpečnost až k variabilitě tvarů. Jeho základ tvoří pevná konstrukce ze slitiny hliníku. To je potřeba hlavně v zimě, kdy hrozí zatížení sněhem. „Výplň je z polykarbonátu, resp. makrolonu, který zajišťuje potřebné tepelně izolační vlastnosti. Může být od čirého přes zelenkavé a modré až po kouřové. Další možností jsou kompaktní čiré desky z plexiskla,“ vysvětluje Vratislav Antoš z prodejny Mountfield v pražských Holešovicích.

Jak funguje?

Posuvné zastřešení se skládá z jednotlivých segmentů, které se pohybují na pochozích kolejích z odolné hliníkové slitiny. „Manipulace s posuvným zastřešením jednoduchá, protože konstrukce je velmi lehká,“ doplňuje Hanzlík. Pokud jde o povrch konstrukce, nejčastější je eloxová úprava. Dekorů je celá spousta, třeba dřeva. A co je nejlepší? Posuvné zastřešení může být libovolně velké, protože prostě jeden segment přidáváte za druhá, a zakryje tak bazény různých tvarů.

Autor: Mountfield

Když ho chcete postavit

 Pro instalaci posuvného zastřešení potřebujete pevný základ, do kterého je možné přichytit kolejnice. Za bazénem musí zůstat alespoň 2,5 m volného prostoru, aby se segmenty měly kde „poskládat“. Toto namáhané místo je nejlepší vysypat štěrkem, kačírkem nebo vylít betonem. Určitě tu nesejte trávu, která by nevydržela žár pod polykarbonátem.

Jak na to? K pevnému podkladu kolem bazénu se hmoždinkami a šrouby ukotví kolejnice. To montážní firmě netrvá více, než den. Sami se do instalace raději nepouštějte. Za prvé kvůli záruce a za druhé nemusíte mít zcela rovný povrch. Jen odborníci zvládnou potřebná místa správně vypodložit, ohlídat úhlopříčky, aby zastřešení nakonec fungovalo, jak má.

Lamelové zakrytí může být alternativou pro ty, co nechtějí klasické zastřešení. Snadno se instaluje a jednoduchá je i jeho obsluha – pomocí dálkového ovládání.
Autor: Mountfield

Proč si pořídit zastřešení

  • prodlouží sezónu koupání až na šest měsíců (v kombinaci např. s tepelným čerpadlem či solárním ohřevem)
  • snižuje spotřebu bazénové chemie
  • šetří energii na vytápění vody v bazénu, a to až o 30 %
  • dokáže pasivně ohřívat vodu v bazénu
  • je významným bezpečnostním prvkem (brání pádu děti a domácích zvířat do vody), posuvná zastřešení mají i uzamykatelné dveře
  • přispívá i k pocitu soukromí při koupání
  • umožňuje koupání v nepříznivém počasí
  • vyberete-li si zastřešení dostatečně vysoké a velké, lze pod ním např. i posedět