Připomíná vám jeho název husitské cepy? Tak si buďte jistí, že v razanci při práci se zarputilým bojovníkům vybaveným zemědělným nářadím rozhodně vyrovná. K čemu se čepovač hodí? V zarostlém porostu je to hotový dravec. Pomůže tam, kde už obvykle využívané křovinořezy a mulčovače na práci nestačí. Pokud máte pocit, že jste takový stroj nikdy neviděli, pletete se. Jeho větší profi verzi jste stoprocentně potkali při svých cestách autem. Podél silnic v kombinaci s traktorem mýtil porosty. 

Na padrť

Cepovač je v podstatě mulčovací stroj na málo nebo vůbec využívané pozemky. Ty je potřeba udržovat minimálně dvakrát do roka.  Přesnější než udržovat je v tomto případě lidový výraz „zplanýrovat“. Protože ho ocení hlavně ti, kdo potřebují zlikvidovat přerostlý a nepoddajný porost, ale nechtějí si lámat hlavu s travním odpadem. Porost nekompromisně rozemele na malé kousky velké 5 až 10 cm, které skončí rovnoměrně po sečené ploše.  Z části zapadnou do strniště a tam postupem času zetlí.  

Autor: Mountfield

Zvládne víc než křoviňák

Proč je lepší než běžný mulčovač? Cepovače jsou osazeny výkonnými motory a fungují na jiném principu, takže zvládá vyšší a odolnější porost, dokonce i náletové dřeviny. V čem je vtip? „Stroje využívají princip podélně uloženého a řemenem hnaného válce, po jehož obvodu jsou rozmístěna speciální otočně uložená cepovací kladívka,“ vysvětluje Petr Zahrádka z Mountfieldu. A proč jsou lepší než křovinořez? Má záběr až 65 cm, takže to, co s ním projedete jedním tahem, to by vám s křoviňákem v ruce zabralo spoustu času. Navíc je cepovač vybaven pojezdem a několik rychlostmi, takže na první pohled těžkou práci s nimi zvládne opravdu každý. Obsluha jen udává směr a stroj dřinu dělá sám. Kromě toho mají stroje velká šípovitá kola a nízko položené těžiště, takže jsou stabilní i při práci ve svazích nebo na velmi nerovném pozemku.

Hotový nezmar

Cepovač tvoří rám, na kterém je osazen motor s vertikální hřídelí. Ovládání je umístěno na madlech stroje, která jsou nastavitelná podle výšky postavy. „Krouticí moment se přenáší od motoru přes řemenový převod na řemenici cepovače. Pojezd je poháněn přes řemen a převodovku,“ popisuje Zahrádka.

Autor: Bertolini

Stroje do nejnáročnějších terénů musejí něco vydržet. Na rozdíl od běžných mulčovaců, které využívají rotující nůž, jsou cepovače proti opotřebení mnohem více odolné. Jejich kladívka  zvládají práci i v místech, kde jsou běžně kameny, dřevo, nebo ztvrdlé krtiny. V případě, že však dojde k poškození některého z kladívek, jeho výměna je velmi snadná.

Na menší pozemky

Cepovač není vybíravý a hravě se pustí do každé práce, jen si musíte vybrat ten správný typ. Menší modely se záběrem 50 cm se výborně hodí k likvidaci vysoké trávy, strnišť a houževnatých křovinatých porostů (rákosí, divoké plevelné dřeviny) na menších a středních běžně neudržovaných plochách. Menší model má navíc nízkou hmotnost, a tak se s ním dobře manipuluje. Uplatnění najde u majitelů sadů, velkých zahrad a luk a menších firem. Pro snazší vedení mají přední vodící kolečka, která se dají aretovat. Výška sečení je plynule nastavitelná od 2 do 8 cm a při vypnutí spojky začne provozní a parkovací brzda automaticky brzdit. 

Autor: Bertolini

Pro profíky
Na likvidaci vysoké trávy, strnišť a houževnatých křovinatých porostů na středních a větších běžně neudržovaných plochách už se vyplatí pořídit poloprofesionální stroj se záběrem 65 cm, výkonným motorem a čtyřstupňové převodovkou, která nabízí 3 rychlosti vpřed a zpátečku. Uplatnění najde u majitelů sadů, velkých zahrad a luk, farmářů, firem a komunálních služeb.