Pokud tápete, co to rotavátor vlastně je, odpověď je jednoduchá. Stroj, který má tři základní funkce. Za úkol má srovnat pozemek a při tom půdu prokypřit a promíchat. Proč? Po sklizni je dobré zem zpracovat, aby se znovu pořádně provzdušnila a k povrchu se dostaly důležité živiny. Potřeba je to především u půd, které zadržují vodu a ke kořenům propouští jen málo živin.  Anebo je nutné zrýt zahradu, která delší čas ležela ladem.

Autor: Bertolini

Jak si vybrat správný stroj?

Jako u sekaček tady záleží na tom, jak velký pozemek chcete obhospodařovat. Druhé hledisko je ekonomické, tedy kolik jste schopni a ochotni investovat. A za zamyšlení určitě stojí, jak často stroj budete využívat. Určitě na jaře, kdy je po zimě potřeba zem srovnat, a pak na podzim, kdy stroj půdu prokypří, promísí a předejde se tomu, aby byla přes zimu moc udusaná nebo příliš kyprá.

Na malou zahrádku malý stroj

Drobnější rotavátory ocení především ti, kteří si chtějí ušetřit záda při obdělávání záhonů. Práci za ně odvede elektromotor. Stroje jsou lehké, takže s nimi mohou pracovat i starší zahradníci, a většinou mají záběr kolem 30 cm. K čemu se takový malý rotavátor hodí? Odlehčí půdu na záhonech a na menších plochách do rozlohy kolem 50 m2.

Autor: Mountfield

Když je pozemek o fous větší

No jo, ale co když máte pořádný kus parcely, na kterou by to záhonové tintítko nestačilo? Žádný problém. „V tom případě už se vyplatí zapřemýšlet o multifunkčním kultivátoru. Sice je o něco náročnější na manipulaci, ale zase má záběr až 90 cm. A především je důležité zmínit, že to není jednoúčelový stroj, ale pomocník na celý rok,“ vysvětluje Petr Zahrádka ze společnosti Mountfield. Jednoduše na pohonnou jednotku připojíte další různá přídavná zařízení, třeba kola, a rázem máte výkonný malotraktůrek, který se dá používat s vozíkem, radlicí nebo sekačkou. Multifunkční kultivátory budou ve svém živlu i na větších plochách.

Autor: Bertolini

Mašiny i pro profíky

Ten, kdo má malou farmu nebo velké pozemky, ocení už pořádně výkonný stroj. Takové jsou poloprofesionální rotavátory, které se neztratí ani ve výbavě komunální správy. Zvládnou i velké plochy s těžšími půdami. Pravdou je, že vyšším výkonu odpovídá i vyšší cena. Jenže kdo si takový stroj pořizuje, rozhodně ho ladem stát nenechá a bude ho chtít využít naplno.