Sněhová fréza není stroj na jednu sezónu, proto se vyplatí věnovat jejímu výběru co největší pozornost. Důležitá je už volba samotného prodejce. Zjistěte si, zda poskytuje alespoň 5letou záruku, to je základ. Je také dobré zvolit nikoliv hobbymarket, kde prodávají všechno, ale specialistu.
U něj se potom ptejte, jak široké má servisní zázemí (jezdit kvůli případné opravě přes celou republiku je drahý špás) a zda vám bude garantovat rychlou a dlouhodobou dostupnost náhradních dílů.

Systém Quick Stick
Autor: TORO

Důvěřuj, ale prověřuj

To platí i při nákupu sněhové frézy. Odborník na sněhové frézy Jiří Janoušek ze společnosti Mountfield nám poradí, jak přímo v prodejně jednoduše zjistit, zda je stroj opravdu kvalitní. Stačí na to pouhých 7 hmatů:

1) Lopatky kovového šneku se při stisku rukama nesmí pohnout, natož pak překřížit. Jestliže ano, existuje možnost, že při kontaktu s kusy ledu dojde k poškození stroje

Řazení rychlostních stupňů
Autor: Ariens

2) Zatlačíte-li maximální silou shora oběma rukama na kovový bunkr frézy, nesmí se prohnout. Jen tak poznáte, že výrobce na materiálu nešetřil. V opačném případě by při odhazování sněhu mohl snadno prasknout při najetí do zledovatělého sněhu např. s rampouchy.

3) Při zatlačení na vnitřní boční stranu bunkru, se od ní nesmí odchýlit šnek. V místě uchycení musí být pevně a stabilně uložen. Jedině tak eliminujete riziko jeho vyosení při práci, což by vedlo k poškození převodovky. 

Pneumatiky se vzorkem ve tvaru „V“
Autor: TORO

4) Řazení by mělo být snadné a chod páky musí být v co nejkratších drahách, což zaručuje jednoduchou změnu rychlosti přímo během jízdy. V opačném případě se může jednat o známku nedokonalé konstrukce převodového ústrojí.

5) Řadicí páka musí být umístěna přímo na hlavním ovládacím panelu. Neměli byste se k ní shýbat.

6) Pro natočení odhozového komínu z jedné krajní pozice do druhé se nesmí klička otočit více než 3x. Vzhledem k častému využívání této funkce by vás více otáček obtěžovalo. Kromě ovládání kličkou jsou i frézy, které mají joystick. Naprosto ideální je ovládání joystickem.

Bunkr frézy
Autor: Mountfield

7) Minimální průměr kol dvoustupňové frézy by měl být 33 cm. U vyšších modelů se setkáte s běžným průměrem 38 cm. Při menším průměru, než jsou výše zmíněné, je pohyb s frézou na nerovném povrchu příliš obtížný. Pro ještě lepší trakci je vhodné vybírat sněhové frézy s pneumatikami se vzorkem ve tvaru písmene „V“.