Kdo se k tomu přes zimu ještě nedostal, měl by narychlo udělat na zahradě pořádek. Než naplno začne vegetační sezona, je potřeba nejen vykopat staré a nemocné stromy a keře, ale i prořezat koruny. U ovocných stromů je ten správný čas dokončit základní řez jabloní a hrušní. Do práce ve výškách se teď se můžete pustit i bez hraní na veverku při šplhání po žebřících a štaflích.  Stačí, když si k ruce vezmete elektrické prořezávače větví. Práce s nimi je rychlá, nenáročná a dosáhnete i vysoko do korun stromů. Prořezávač větví totiž není nic jiného, než malá motorová pila na teleskopické násadě. „Díky teleskopickému prořezávači ze země dosáhnete až do výšky 4,5 metru, kde pohodlně ořežete všechny větve a větvičky až do průměru skoro 20 cm,“ vysvětluje Aleš Mostecký ze společnosti Mountfield. Nepohodlná práce ve výškách s nůžkami a pilkou už tak bude minulostí.

Drtiče umí pomocí soustavy drtících nožů zpracovat větve na jemnou drť.
Autor: Mountfield

 

S odpadem do drtiče

Trápí vás, kam s odpadem po prořezávání, když přistavený kontejner už sousedi zaplnili? V tom případě by se vám mohl hodit drtič nebo štěpkovač, které to všechno dokážou nejen zpracovat, ale i zužitkovat. Většina drtičů zpracovává větve o průměru až 4,5 cm pomocí soustavy rotujících nožů na jemnou drť. „Štěpkovače mají uvnitř ozubené kolo, které větve postupně ukrajuje a zároveň automaticky vtahuje větve do vnitřního mechanismu stroje,“ vysvětluje Mostecký. Větve zpracuje na 2,5 centimetru dlouhé štěpky, které můžeme využít nejen jako mulčovací materiál, ale po proschnutí i jako palivo.

Drť ze zpracovaných větví můžete použít jako mulč u stromů a keřů na zahradě.
Autor: redakce

Vyrobte si černé zlato

 

Chcete mít na zahradě uklizeno a přitom zahradní odpad efektivně zužitkovat? Pak jistě na vaší zahradě najde místo kompostér, díky kterému navíc získáte kvalitní hnojivo. Zužitkovat můžete při tom třeba právě jemnou dřevní drť z drtiče. A nebojte se, už není nutné zahradní nebo domácí bioodpad ukládat na volně ložený kompost. O přírodní hnojivo pro vaši zahradu se vám stejně dobře postará uzavíratelný kompostér nebo otevřené kompostovací silo. Máte pocit, že máte odpadu víc, než se do nich vejde? Díky procesu zrání se vám v nich objem biomasy průběžně zmenšuje, takže můžete stále přidávat další a další vrstvy. Kdo chce proces zrání urychlit, může v kompostérech využít urychlovač zrání.

Fotogalerie
7 fotografií