Lilku se také říká baklažán a byla by škoda, kdyby zahrádkáři na lilek vejcoplodý (Solanum melongena) zapomněli. Tato lahůdková zelenina se pěstuje jako jednoletá plodina a dorůstá do výšky 0,5 až 1 m. Původně se k nám dostal z Indie, kde roste jako trvalka.V plodech je dostatek vitaminů A, B a C a důležité minerály, jako je například draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, sodík, zinek a železo.

Má rád teplo

Lilek je opravdu hodně teplomilný a počítejte s poměrně dlouhou vegetační dobou. Proto je třeba sadbu vždy předpěstovat a sazenice vysazovat do skleníku, fóliovníku nebo pařeniště. Doporučená vzdálenost mezi rostlinami je 40x40 cm. Pamatujte a to, že lilek je velmi náročný na vláhu, které potřebuje opravdu hodně.

Lilek má rád slunné stanoviště, kde nefouká vítr.
Autor: Shutterstock.com
Co mu svědčí

Pro zdárný růst lilek vyžaduje hlubokou humózní písčitohlinitou půdu. Potřebuje slunné, ale před větrem chráněné stanoviště. Pokud jste už pěstovali papriky, bude vědět co a jak. Ošetřování během vegetace je totiž podobné. Lilek tvoří postranní výhony, které je stejně jako u rajčat třeba včas odstraňovat. Rostlině nechte tak čtyři výhony. Víc by ho vysilovalo a plody by byly malé.

Náš tip

Plody před úpravou neloupejte, protože pod slupkou je v dužině ukryto nejvíce rutinu, který zpevňuje cévní stěny a má prokisklerotický účinek.